Stavbári budú môcť začať práce na úseku D1 Hubová - Ivachnová

TA3 TASR
30.11.2017 10:47

Národná diaľničná spoločnosť podpísala dodatok k dostavbe úseku diaľnice D1 Hubová - Ivachnová. Stavbári budú môcť odštartovať práce na pozastavených častiach diaľnice vrátane tunela Čebrať hneď po ukončení procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie - proces EIA. Ten by mal skončiť na prelome januára a februára.

Mení sa trasovanie

"Máme tu dodatok, ktorý je poctivý a pevne veríme, že v roku 2022 prví motoristi prejdú týmto úsekom a budú si užívať túto krásnu diaľnicu," konštatoval na tlačovej konferencii po podpise dodatku generálny riaditeľ NDS Ján Ďurišin. Úsek diaľnice by tak mal byť podľa neho dokončený v júni 2022.

Dodatkom sa mení trasovanie diaľnice po tom, ako bola pozastavená výstavba časti diaľnice pre zosuv pôdy v roku 2015. Výsledná cena za práce zmenené dodatkom bude podľa NDS známa až po definitívnom dopracovaní všetkých častí projektovej dokumentácie. Diaľničiari predbežne hovoria o sume 61 miliónov eur.

Podpisom dodatku sa teda mení trasovanie diaľnice, a to tak, že sa tunel predĺži o približne 1,6 kilometra (km). Pritom sa celková dĺžka úseku diaľnice skráti o približne 300 metrov. Zmenená trasa podľa diaľničiarov z dlhodobého hľadiska prinesie úspory nákladov na prevádzku samotnej diaľnice a pre motoristov nižšie náklady na palivo pre menšie prevýšenie a kratšiu trasu.

Tunel bude dlhší

Keďže tunel bude dlhší, bude to zároveň znamenať aj nižšiu environmentálnu záťaž pre životné prostredie v okolí diaľnice. Úsek je dlhý približne 15 km a po dokončení má vytvoriť obchvat mesta Ružomberok. Cestu buduje združenie firiem OHL ŽS a Váhostav – SK, zmluvná cena bola vo výške 227,26 milióna eur aj s rezervou.

Úsek diaľnice sa začal stavať v roku 2013, následne sa však v roku 2015 objavili v tuneli Čebrať nepredvídateľné geologické problémy, s razením sa prestalo a začala sa hľadať nová trasa diaľnice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok