Chlieb a pečivo budú po zvýšení príplatkov drahšie, avizujú pekári

TA3 TASR
30.11.2017 10:21

Pekári súhlasia so zvýšením príplatkov pre zamestnancov, bude sa to však musieť premietnuť do vyšších cien za chlieb a pečivo. Upozornila na to Rada pekárov SR s tým, že cena pekárskych výrobkov sa pre spotrebiteľa nemenila už niekoľko rokov.

Zdraženie o centy

Pár centové navýšenie cien chleba či pečiva v obchodoch by však dokázalo zmazať rozdiel, ktorý vznikne zvýšením príplatkov za prácu v noci, počas sviatkov a zavedením príplatku počas víkendov. Rada vyzýva vládu, aby sa aktualizoval zákon o cenách.

Slovenskí pekári odpracujú takmer polovicu celého svojho pracovného času práve v noci a viac ako pätinu počas víkendov, nakoľko im platný zákon nariaďuje dodávať na trh čerstvé výrobky. Tie sa preto nemôžu vyrábať inokedy, ako len pár hodín pred ich ranným uložením na pulty v obchodoch. Návrh novely Zákonníka práce počíta s tým, že každý pracovník dostane za takúto prácu zaplatené o 50 %, v niektorých prípadoch o 100 % viac ako doteraz. "Stojíme si za našimi zamestnancami a súhlasíme s tým, že si zaslúžia za svoju prácu, ktorá patrí k jedným z posledných tradičných remesiel na Slovensku, vyššiu mzdu. Tieto náklady však nutne potrebujeme preniesť do vyšších odbytových cien za pekárenské výrobky," uviedol v stanovisku pre médiá zástupca Rady pekárov Vladislav Baričák.

Na ťahu je vláda

Prepočty rady ukázali, že pekársky sektor budú tieto vyššie príplatky spolu s nárastom minimálnej mzdy stáť 26.370.000 eur. Slovenskí pekári s legislatívnym návrhom tzv. sociálneho balíčka aj napriek jeho dosahom súhlasia, no tvrdia, že vláda musí urobiť pár ďalších zásadných krokov.

V súčasnosti na trhu podniká asi 480 pekární, no drvivá väčšina z nich zápasí so stratou či na hranici ziskovosti. "Ceny vstupných nákladov na suroviny či služby rastú každý rok, rovnako aj osobné náklady. Jediné, čo chceme, je, aby sa cena chleba, rožkov a ostatného pečiva zvýšila o pár centov. A teda, aby sme dokázali do obchodov predávať za vyššie, no reálne ceny, ktoré pokrývajú naše výrobné náklady," doplnil Baričák s tým, že pekári nechcú prepúšťať ľudí. "Chceme im dať na výplatnej páske viac, no bez premietnutia príplatkov do cien to nebude možné," zhodnotil Baričák.

V tomto smere Rada pekárov SR vyzýva vládu, aby sa aktualizoval zákon o cenách, ktorý stanovuje ekonomicky oprávnené náklady. Ide o minimálne ceny, pod ktoré by pekári nemali do obchodných reťazcov či iným odberateľom predávať pekárenské výrobky. Tieto oprávnené náklady sa však naposledy aktualizovali v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok