ONLINE: Zapadnuté spoje či výpadky elektriny. Kalamita paralyzovala Slovensko

TA3 SITA TASR
30.11.2017 09:47

Množstvo dopravných nehôd, popadané stromy a všadeprítomné kolóny v mestách. Aj to priniesli výdatné snehové zrážky, ktoré zasiahli takmer celé územie Slovenska. Najhoršia situácia bola v strednej časti krajiny, problémy hlásili aj zo západu. Situáciu s vami sledujeme online.

Online sme ukončili.

21:00 Meteorológovia varujú pred poľadovicou takmer na celom Slovensku. Výnimkou sú len niektoré regióny na východe krajiny. Výstraha prvého stupňa platí od štvrtkového večera až do piatka (1.12.) 10.00 h. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," varuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

20:00 V Univerzitnej nemocnici Bratislava ošetrili viacero ľudí, ktorí sa v dôsledku nepriaznivého počasia pošmykli na chodníkoch a cestách.

"Od stredajšieho večera do dnešného dňa bolo v UNB ošetrených 19 pacientov, ktorí utrpeli zranenia, spôsobené pádom alebo pošmyknutím na zasnežených chodníkoch a cestách. Najčastejšie si poranili zápästia, ramená, kolená, lakte a členky," uviedla hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

19:20 Počet výjazdov hasičov v súvislosti so snehovou kalamitou sa od popoludnia výrazne nezmenil. Dovtedy od stredajšieho večera zasahovali 150-krát.

"Od 14.00 h zasahovali najmä v Banskobystrickom, Žilinskom a Trnavskom kraji, a to pri troch udalostiach v každom kraji. Išlo najmä o odstraňovanie popadaných stromov, ktoré blokovali cestnú komunikáciu. Situácia sa postupne upokojuje," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

19:00 Všetky linky mestskej hromadnej dopravy v Nitre i prímestskej dopravy premávajú v súčasnosti bez väčších komplikácií. S tými zápasili vodiči na cestách v regióne predovšetkým v dopoludňajších hodinách, keď situáciu na cestách komplikovalo husté sneženie od stredy večera. Situácia sa začala zlepšovať až vo štvrtok okolo obeda, informovali zástupcovia spoločnosti Arriva, ktorá zabezpečuje mestskú i prímestskú hromadnú dopravu v Nitre.

18:00 Situácia v podtatranskej oblasti, čo sa týka sneženia, sa ustálila. Od 17:00 je už pre všetku dopravu prejazdný aj horský priechod Vernár (okr. Poprad), pre skrížený kamión bol od ranných hodín uzavretý pre nákladnú dopravu. Cestárov v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča však čaká ešte dlhá noc. „Momentálne je poveternostná situácia bez zrážok, naši vodiči však pokračujú nepretržite v pluhovaní a posýpaní ciest, sťahujeme z nich kašovitý sneh, aby sa z neho pri nočných mínusových teplotách nevytvorili zľadovatené koľaje, a rozširujeme jazdné pruhy,“ opísal situáciu Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad.

Zjazdné sú aj cesty v okrese Stará Ľubovňa, cestári však neodporúčajú jazdu nákladným vozidlám oblasťou Spišská Magura, informoval dispečer SÚC PSK pre oblasť Stará Ľubovňa Miroslav Rožek.

17:10 Množstvo snehu napadlo na horskom priechode Čertovica. Podľa Petra Rezera, vedúceho strediska Liptovský Hrádok Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja - závod Liptov, je však Čertovica z liptovskej strany plne prejazdná. „Taktiež aj cesty v okolí Liptovského Hrádku sú odhrnuté,“ dodal.

17:00 Premávku cez Most SNP opäť obnovili. Most uzavreli krátko po 15.00 h v oboch smeroch z dôvodu odstraňovania nahromadeného ľadu a snehu na streche reštaurácie nachádzajúcej sa na moste. Informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Dopravný podnik Bratislava informuje, že premávka autobusových liniek cez Most SNP bola obnovená v plnom rozsahu. MHD v Bratislave mešká v popoludňajších hodinách pre počasie od 30 minút a viac.

Podľa Stella centra musia vodiči rátať so zhustenou premávkou na Staromestskej, Gagarinovej, Popradskej, Slovnaftskej, Hradskej ulici a Ulici svornosti. Na bratislavskom diaľničnom obchvate pri Auparku v smere z mosta Lafranconi a na diaľničnom hraničnom priechode Čunovo-Rajka v oboch smeroch.

16:20 Stredoslovenská energetika evidovala popoludní na území stredného Slovenska v dôsledku nepriaznivého počasia bez dodávky elektrickej energie zhruba 30.000 odberných miest. Ako informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš, situáciu stále komplikujú najmä neprejazdné cesty a rozmočený terén. "Elektrikári sa preto k viacerým poruchám dostávajú len veľmi ťažko. Mnohé z nich je pritom potrebné lokalizovať priamo v teréne. Niekedy aj na niekoľkokilometrovom úseku na ťažko dostupných miestach. Distribučná spoločnosť požiadala o pomoc aj Policajný zbor, ktorý v rámci možností vytvára koridory na ťažko prejazdných cestách," uviedol Gejdoš.

15:40 Most SNP v hlavnom meste SR Bratislave dnes popoludní pre dopravu úplne uzavreli. Potvrdila to hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová s tým, že všetky autobusové linky, ktoré jazdia cez most, odkláňajú. DPB tiež pripomína, že linky MHD pre sneženie v meste stále premávajú s vyše tridsaťminútovým meškaním.

14:49 Bratislavskí záchranári mali pre poranenia na snehu zatiaľ sedem zásahov. Išlo najmä o úrazy dolných končatín a hlavy, utrpeli ich prevažne seniori. Sanitky ich po ošetrení odviezli do nemocníc. Uviedla to Alena Krčová, hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby. Záchranári nemali pre kalamitné počasie v Bratislave výraznejšie komplikácie s prejazdom sanitiek k pacientom. "Došlo iba k jednému problému, na Kramároch musela sanitka niekoľko minút čakať na odhrnutie cesty, aby sa dostala k pacientovi," dodala Krčová.

14:15 Už takmer 150 výjazdov mali od stredajšieho večera až doposiaľ hasiči na celom Slovensku. Stále pomáhajú pri viacerých udalostiach súvisiacich so snehovou kalamitou, momentálne najmä na strednom a západnom Slovensku. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ, zasahujú najmä pri odstraňovaní popadaných stromov na cestách a autách a pri nehodách, ktoré komplikujú prejazdnosť ciest.

Doteraz zasahovalo takmer 450 hasičov. V Banskobystrickom kraji mali zatiaľ 58 výjazdov, v Nitrianskom 25, v Bratislavskom 22, nasleduje Trenčiansky kraj s 18, v Trnavskom zasahovali 16-krát, v Žilinskom osemkrát a najmenej v Košickom kraji - dvakrát.

13:10 Horské priechody Šturec a Donovaly sú prechodné len pre osobnú dopravu. Kremnické Bane podľa dispečingu Banskobystrickej regionálnej správy ciest sú prejazdné pre všetky vozidlá.

12:55 Problémy majú aj u našich južných susedov. Vyše 3000 odberateľov zostalo vo štvrtok v Novohradskej župe na severe Maďarska bez dodávky elektrickej energie. Podľa agentúry MTI výpadok spôsobili v silnom snežení popadané konáre, ktoré trhali elektrické vedenia.

12:35 Všetky cesty v Bratislave sú prejazdné. Pracovníci ručne dočisťujú komunikácie a chodníky tak, aby sa dalo cez ne prejsť bez komplikácií. Cestári aktuálne dočisťujú kašovitý rozjazdený sneh na komunikáciách, nielen vo frekventovaných lokalitách, ale postupne v celom meste. Na neodhrnuté či nezjazdné komunikácie môže mestský dispečing upozorniť aj priamo verejnosť.

12:30 Cesta z Handlovej smerom na Žiar nad Hronom je momentálne ťažko prejazdná, príčinou je spadnutý strom a skrížené kamióny. Komplikácie sneh spôsobuje aj na ceste v smere od Prievidze na Handlovú, informovala hovorkyňa Handlovej Jana Paulínyová.

"Záchranné zložky predpokladajú na úseku Handlová - Žiar nad Hronom zdržanie s následným spustením dopravy v jednom pruhu. Doprava tak bude spomalená," uviedla Paulínyová.
V opačnom smere, od Prievidze na Handlovú, podľa nej tvoria kolónu odstavené kamióny, vstup do Handlovej je však možný.

12:25 Situácia v mestskej i prímestskej hromadnej doprave v Nitre sa postupne vracia do normálu, naďalej však meškajú niektoré linky. Meškanie spôsobuje vytrvalé sneženie. Linka 32 naďalej premáva len v úseku Gorazdova – Kmeťova a späť, úsek Kmeťova – Viničky nie je obsluhovaný.

12:02 Sneženie komplikuje na západnom Slovensku dodávku elektrickej energie. Kalamitný stav bol vyhlásený pre oblasti Bratislava, Nitra, Trenčín, Partizánske, Levice a Nové Zámky. Momentálne je bez elektrickej energie približne 9000 odberných miest. Uviedla to hovorkyňa Západoslovenskej energetiky Michaela Dobošová. Najviac je postihnutá oblasť Nových Zámkov, Nitry, Levíc. Všetky pohotovostné zložky Západoslovenskej distribučnej sú v teréne.

11:20 V celom okrese Komárno sú zatiaľ cesty zjazdné, technika je v plnom nasadení. Cesty I. a II. triedy sú v mokrom stave, snehovú kašu z nich odstránili. Niekoľko osobných vozidiel sa dostalo do priekop z nepozornosti, výnimočné situácie však nenastali.

10:50 Situácia na železniciach je v súvislosti s počasím stabilizovaná, niektoré vlaky meškali desiatky minút a v niektorých úsekoch je prerušená doprava. Pre strom na trati prerušili dopravu v úseku Banská Bystrica – Radvaň a Vaďovce – Stará Turá.

Na trati Galanta – Gáň strhlo trolej, a tak museli zabezpečiť náhradnú autobusovú dopravu, ktorá však pre počasie mala taktiež problémy. Podobná situácia je aj v úseku Sereď – Galanta, kde taktiež namiesto vlaku jazdí autobus. Pre počasie v niektorých prípadoch vlaky meškajú alebo meškali okolo pol hodiny. Ide napríklad o Ex 530 Hron z Banskej Bystrice do Bratislavy či RR 700 Beckov z Trenčína do Bratislavy.

10:45 Husté sneženie komplikuje premávku na cestách v Nitre i širšom regióne. Niektoré autobusové spoje alebo ich časti neboli vykonané pre veľké meškanie vozidla, nezjazdný úsek trasy alebo zapadnutie autobusu, upozorňuje spoločnosť Arriva, poskytovateľ mestskej a prímestskej dopravy v Nitre. 

V mestskej hromadnej doprave meškajú spoje na viacerých linkách viac ako 60 minút.

10:25 Na území stredného Slovenska evidujú v dôsledku nepriaznivého počasia, najmä mokrého snehu, bez dodávky elektrickej energie viac ako 300 trafostaníc, ktoré zásobujú zhruba 27.000 odberných miest.

Najkritickejšia situácia je podľa neho v okolí Žiaru nad Hronom, Rimavskej Soboty, Banskej Bystrice a Žiliny. "Je pravdepodobné, že počet porúch bude narastať. Pracovníci SSE-D sú v pohotovosti a snažia sa, aby poruchy čo najskôr lokalizovali a mohli začať pracovať na ich odstránení. V niektorých prípadoch je to veľmi náročné pre počasie, nedostupný alebo rozmočený terén," uviedol hovorca SSE-D Miroslav Gejdoš.

10:22 Sneženie, neupravené cesty i ranná dopravná špička sa podpísali pod meškanie prímestských autobusových liniek smerujúcich do Bratislavy. "Meškania sa týkali spojov zo všetkých smerov, žiaľ, na väčšine trás dosahovali až dve hodiny," informovala hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová. Priznala, že problémy pretrvávajú. "Najhoršia situácia je v smere od Šamorína, kde nám autobusy meškajú aj viac ako tri hodiny," uviedla.

Klimatické podmienky sa podpísali pod ďalšie komplikácie. "V okolí Modry ráno zapadli do snehu štyri autobusy, ktoré bolo potrebné vytiahnuť technikou. Cestujúci, ktorí sa nachádzali v zapadnutých autobusoch, čakali 'na vyslobodenie' spolu s vodičmi vo vykúrených interiéroch autobusov," oznámila hovorkyňa. Momentálne podľa jej slov tieto autobusy už premávajú na svojich trasách.


Problémy obišli spoje do Rakúska, kde sú cesty odpratané a zjazdné. "Autobusy medzi Bratislavou, letiskom Schwechat a Viedňou jazdili od rána a jazdia aj teraz načas podľa cestovného poriadku," uviedla Vozárová.

10:20 Cesty v okresoch Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín a Námestovo sú pokryté niekoľkocentimetrovou vrstvou snehu, čo v uplynulých hodinách zapríčinilo viacero dopravných nehôd. Od skorého rána sú na Liptove a Orave v pohotovosti nielen cestári, ale už aj hasiči a polícia.

10:20 V Bratislave mešká pre sneženie MHD od 30 do 60 minút. Od 9.30 h obnovili v oblasti Kramárov premávku MHD, vrátane trolejbusov, v plnom rozsahu. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava.

10:15 Okrem cestárov a hasičov si dnes neoddýchnu ani strážcovia zákona. Vodičov vyzývajú k opatrnosti.

10:05 Sneženie zatiaľ problémy bratislavskému letisku nespôsobuje, povedala to hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Veronika Ševčíková. "Prílety aj odlety sú podľa platného letového poriadku," uviedla.

09:47 So zhustenou premávkou a so zdržaním musia rátať vodiči v Bratislave na všetkých hlavných ťahoch, v Moste pri Bratislave a v Dunajskej Lužnej v smere do hlavného mesta. Dopravný podnik zabezpečil ráno výpravu vozidiel MHD v plnom rozsahu. Zamestnanci podniku sú vraj v pohotovosti, v teréne čistia zastávky, trate a obratiská MHD.

09:45 V súvislosti so snežením mali hasiči v Trnavskom kraji za posledných zhruba dvanásť hodín už dvanásť výjazdov. V prevažnej miere išlo o odstraňovanie spadnutých stromov na vozovku a dopravné kolízie.

Od 8. hodiny zasahovali v Radošovciach pri Skalici, kde zapadol do snehu linkový autobus. Kolízia sa obišla bez zranení cestujúcich, pre ktorých poslal prepravca náhradný autobus. Autobus mal problémy aj na kopci Šianec nad Hlohovcom, kde došlo k stretu s osobným autom, ktoré skončilo v snehu mimo vozovky.

09:25 Polícia ponúka tento aktuálny pohľad na zasneženú Bratislavu:

09:20 V Bratislave hlásia problémy v hromadnej doprave najmä na Kramároch (spadnutý strom na trolejové vedenie) a na Kolibe. V ostatných častiach mesta MHD premáva, mešká približne od desiatich do tridsiatich minút.

09:00 Na bratislavskej Kolibe je 22 cm snehu. Na Facebooku o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

08:45 Desiatky hasičov zasahujú v súvislosti so snehovou kalamitou už od včerajšieho večera najmä v západnej polovici Slovenska. Počas noci vzniklo najviac udalostí vyžadujúcich si zásah hasičov najmä v Banskobystrickom kraji.

Momentálne majú najviac práce hasiči v Bratislavskom, Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji. Najčastejšie zasahujú pri dopravných nehodách a popadaných stromoch, ktoré blokujú vozovku. Dnes v noci vykonali hasiči približne 60 výjazdov v súvislosti so snehovou kalamitou.

08:35 Horský priechod Kremnické Bane je aktuálne pre všetky autá uzavretý. Dôvodom je nepriaznivé počasie a zlý stav komunikácií. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Husté sneženie komplikuje dopravu aj na ostatných cestách v regióne.

Ako uvádza Slovenská správa ciest na svojej internetovej stránke, v okresoch Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica je pre sneženie a padanie stromov na cesty vyhlásený I. stupeň kalamitnej situácie.

08:30 SHMÚ upozorňuje na výdatné sneženie počas štvrtka takmer na celom území Slovenska. Na niektorých miestach môže napadnúť až 40 centimetrov snehu. O výstrahách I. a II. stupňa informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke. Podľa SHMÚ by najviac snehu malo napadnúť v niektorých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Nitrianskeho a Žilinského kraja. Taktiež sa môžu vytvárať záveje a snehové jazyky.

08:10 Na území Žilinského kraja sú všetky cesty zjazdné. Diaľnice sú podľa cestárov s dvojcentimetrovou kašovitou vrstvou snehu a na rýchlostných cestách je kašovitá, miestami utlačená dvojcentimetrová vrstva snehu.

08:00 Následky dopravných nehôd odstraňujú na starej ceste za Stupavou, kde sa v smere do Bratislavy zrazili tri osobné autá. Vodiči však musia rátať so zdržaním na viacerých cestách Bratislavského kraja. Vodiči podľa portálu hlásia neupravené cesty za Veľkými Levármi, v smere do Malaciek. So zdržaním musia počítať aj na bratislavskom diaľničnom obchvate, pri Lamači, v smere z diaľnice D2 od Stupavy. Priebežne je uzatváraný aj tunel Sitina.     

Zhustená premávka je taktiež za Šamorínom v smere do Dunajskej Lužnej, na ceste z Dunajskej Lužnej do Bratislavy, v Moste pri Bratislave, v smere z Malinova a Štvrtka na Ostrove, na starej seneckej ceste pred Ivankou pri Dunaji v smere do Bratislavy. V Bratislave na diaľničnom obchvate za tunelom Sitina, v smere na diaľnicu D2 do Malaciek, je odstavený kamión s defektom.

07:45 Hasiči zasahovali od polnoci do skorého štvrtkového rána v Banskobystrickom kraji niekoľkokrát pri odstraňovaní stromov, ktoré spadli na cesty v dôsledku hustého sneženia. Výjazdy boli hlásené najmä v okresoch Krupina, Lučenec a Žarnovica.     

Podľa informácií z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici, strom odstraňovali zo štátnej cesty I/66 pri Hontianskych Nemciach, ako aj v samotnej obci. Pri spadnutých stromoch boli aj v Novej Bani, vo Veľkých Stracinách v okrese Veľký Krtíš, vo Voznici a Hronskom Beňadiku v okrese Žarnovica a tiež na ulici J. Kráľa v Lučenci.     

Strom z cesty likvidovali aj v Budči pri Zvolene. Cesta tam bola skoro ráno neprejazdná. V Lučenci na Zvolenskej ceste spadol zase na cestu rozhlasový stĺp.

07:30 Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné a prejazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úseku diaľnice D1 Bratislava - Senec a rýchlostných ciest R1 Trnava - Nitra, R1A Lehota - Nitra, R1 Tekovské Nemce - Žiar nad Hronom, R2 Lovčica-Trubín - Žiar nad Hronom a R3 Horná Štubňa, kde je povrch vozoviek pokrytý vrstvou kašovitého snehu hrúbky do troch centimetrov. Na svojej internetovej stránke o tom informuje stellacentrum.sk.     

„Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je na východnom Slovensku prevažne suchý až vlhký, na ostatnom území prevažne mokrý, pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu hrúbky do päť centimetrov,“ informuje internetový portál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok