Generál, ktorý pred medzinárodným súdom vypil jed, zomrel

TA3 TASR
29.11.2017 15:15

Niekdajší líder bosnianskych Chorvátov, ktorý po vypočutí rozsudku priamo pred kamerami na Medzinárodnom trestnom tribunáli pre bývalú Juhosláviu zrejme vypil jed, zomrel. Slobodan Praljak skonal v nemocnici v Haagu.

Generál, ktorý pred medzinárodným súdom vypil jed, zomrel
SITA/AP

Odmietol rozsudok a napil sa z fľaštičky

Praljak (72) bol ešte v roku 2013 odsúdený na 20-ročné väzenie za zločiny, ktoré mal spáchať na východe rozdeleného mesta Mostar. Počas toho, ako v stredu súd vynášal v jeho prípade potvrdzujúci verdikt, vykríkol, že odmieta rozsudok, a napil sa z fľaštičky, ktorá podľa slov jeho právnej zástupkyne obsahovala jed.

"Slobodan Praljak nie je vojnový zločinec. S opovrhnutím verdikt odmietam," vykríkol Praljak podľa agentúry DPA. Vzápätí sa napil z fľaštičky, ktorú držal v ruke. Sudca okamžite nariadil prerušenie pojednávania a fľaštičku si vyžiadal. Či v nej bol skutočne jed, doposiaľ nie je úplne jasné. Na miesto okamžite privolali sanitku.

ICTY po incidente prerušil odvolacie konanie v prípade šiestich bosnianskych Chorvátov, ktorých v máji 2013 odsúdili za závažné vojnové zločiny voči bosnianskym Moslimom. V odvolacom konaní mali padnúť posledné verdikty, ktoré mal pred decembrovým ukončením svojej činnosti ICTY vyniesť.

Nestihli vyniesť všetky rozsudky

Pojednávanie popoludní podľa agentúry AP obnovili, avšak v inej miestnosti haagskeho tribunálu. Sudca ešte pred incidentom stihol vyniesť potvrdzujúce rozsudky pre bývalého premiéra samozvanej republiky Herceg-Bosna Jadranka Prliča, ktorého v roku 2013 odsúdil tribunál na 25 rokov väzenia, a tiež pre exministra obrany Herceg-Bosny Bruna Stojiča, ktorého odsúdili na 20 rokov.

Zvyšné rozsudky v prípadoch bývalého generála Milivoja Petkoviča, exveliteľa polície Valentina Čoriča a niekdajšieho šéfa úradu na výmenu vojnových zajatcov Berislava Pušiča, ešte len mali prečítať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok