PR správa

Nový SEAT Arona získal hodnotenie päť hviezdičiek od Euro NCAP

PR
29.11.2017 09:26

Nový SEAT Arona získal najvyššie možné skóre v náročných testoch Euro NCAP a pripojil sa k trom špičkovým modelom značky z hľadiska bezpečnosti – Ateca, Leon a Ibiza. SEAT opäť demonštroval vysokú úroveň bezpečnosti, poskytovanú všetkými jeho modelmi.

Nový SEAT Arona získal hodnotenie päť hviezdičiek od Euro NCAP

Nový SEAT Arona je ďalším novým členom modelového programu SEAT v rámci najväčšej produktovej ofenzíve španielskej značky. Do nej patrí aj modernizovaný populárny rad Leon, nový model Ateca, Ibiza novej generácie a nové veľké SUV, ktoré príde v roku 2018.

Získanie hodnotenia päť hviezdičiek v nezávislých testoch Euro NCAP je o to cennejšie, že metodika testov bola v tomto roku opäť sprísnená. Nezávislé medzinárodné konzorcium Euro NCAP podrobuje všetky nové vozidlá uvedené na trh sérii testov, ktoré sú čoraz náročnejšie. Napríklad pri testoch bezpečnosti detí sa používajú meracie figuríny (crash test dummies), ktoré simulujú deti vo veku od 6 do 10 rokov. Aj testy čelného nárazu a bočné testy nárazu na stĺp pod uhlom 75 stupňov sú náročnejšie. Okrem sprísnených kritérií sa zvýšil aj počet meracích figurín, pričom sa zvýšila ich biofidelita, t.j. vernosť oproti živému človeku aby bolo možné objektívnejšie hodnotiť podmienky pri reálnych nehodách.

V každej z oblastí hodnotených bezpečnostnými testami Euro NCAP nový SEAT Arona dosiahol vynikajúce výsledky, zvlášť pri ochrane posádky a chodcov. Aj hodnotenie bezpečnostných asistenčných systémov bolo veľmi vysoké. Z nich zvlášť vynikla účinnosť systému Front Assist s funkciou automatického núdzového brzdenia Autonomous Emergency Braking. Vďaka použitiu radarovej technológie spolu s najnovšou verziou ABS a ESC systém reaguje nielen na vozidlá ale aj na chodcov. Tým systém Front Assist umožňuje v kritickej situácii zabrzdiť vozidlo najbezpečnejším a najrýchlejším spôsobom.

seat-arona-005h-hq_7f000001-6f06-25b3.jpg

Testy Euro NCAP sú náročnejšie od roku 2016 aj kvôli hodnoteniu pasívnej a preventívnej bezpečnosti. Nový SEAT Arona má napínače a obmedzovače sily bezpečnostných pásov na predných i zadných sedadlách. To prináša zvyšuje ich účinnosť, lebo vďaka skráteniu voľnej časti pásu okolo panvy a trupu pripútanej osoby pri náraze zabezpečujú optimálne zadržanie dospelých aj detí. Súčasťou štandardného vybavenia modelu SEAT Arona sú upevňovacie body Isofix  a Top Tether pre detské sedačky na zadných sedadlách, tretia opierka hlavy a trojbodový pás vzadu v strede, indikácia nezapnutých bezpečnostných pásoch na všetkých sedadlách a 6 airbagov (čelné, bočné vpredu a bočné hlavové pre obidva rady sedadiel).

Nový SEAT Arona, ktorý sa vyrába v Barcelone s využitím novej modulárnej stavebnice komponentov s priečne uloženým motorom MQB A0, svojim vybavením ide nad rámec aktuálnych štandardov Euro NCAP. K dispozícii je množstvo užitočných bezpečnostných prvkov ako asistenčný systém pre rozjazd do svahu Hill Hold Control, systém rozpoznávania únavy vodiča, dažďový a svetelný senzor a multikolízna brzda. Zákazník si môže objednať aj adaptívny tempomat ACC, systémy Rear Traffic Alert, Blind Spot Detection a parkovací asistent, ktorý umožňuje paralelné aj kolmé parkovanie k ceste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok