Žltačka je na vzostupe, nezabúdajte na umývanie rúk

TA3 TASR
29.11.2017 09:27

Pred šírením žltačky typu A sa treba dôkladne chrániť. Na jej vírus možno totiž natrafiť kdekoľvek - v autobuse, na kľučkách dverí, rukovätiach nákupných košíkov či pri podávaní rúk. Upozorňujú na to hygienici v čase, keď je žltačka na vzostupe.

Žltačka je na vzostupe, nezabúdajte na umývanie rúk
TASR

Najviac ochoreli deti

Najúčinnejšou ochranou je očkovanie. Myslieť by na to mali najmä rizikové skupiny ľudí. "Prevenciou je tiež časté a dôkladné umývanie rúk a dodržiavanie zásad osobnej hygieny," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva SR. K tomuto návyku by podľa neho mali byť vedené už deti od útleho veku. Vyvíja sa u nich imunita a sú náchylnejšie na ochorenia. Na žltačku typu A tento rok ochoreli najmä deti vo veku päť až deväť rokov.

Na umývanie rúk netreba zabúdať po každom návrate domov zvonku, pred a po návšteve nemocnice či lekára, po ceste v prostriedkoch hromadnej dopravy. Treba na to myslieť aj pred, počas a po príprave jedla a pred každou jeho konzumáciou. "Takisto po použití toalety, pred manipuláciou s bábätkom, po výmene znečistenej plienky, po manipulácii so zvieratami a ich krmivom a tiež odpadom a odpadkovým košom," vysvetlil Mikas.

Chorí najmä v Bratislavskom kraji

Žltačka typu A je infekčné ochorenie, prejavuje sa únavou, slabosťou, nechutenstvom, nevoľnosťou, zvýšenou teplotou, zvracaním, hnačkou, bolesťami brucha, tmavým močom a svetlou stolicou. Postupne dochádza k ožltnutiu kože a očí. Ochorenie však môže prebehnúť aj bez týchto príznakov.

Hepatitída typu A má podľa hygienikov zväčša ľahký priebeh a končí úplným uzdravením. Chorí sú obyčajne izolovaní v nemocnici na infekčnom oddelení. Ochorenie neprechádza do chronicity. Prenáša sa fekálno-orálnou cestou, kontaminovanou vodou a potravinami či priamym kontaktom s infikovanou osobou.

Hygienici registrujú tento rok do polovice novembra vyše 600 ochorení na žltačku typu A. Najviac chorých je v Bratislavskom kraji, zaznamenali tam viac ako 200 chorých. Najnižšia chorobnosť je v Žilinskom kraji (zatiaľ sedem prípadov).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok