Nacistickú babku odsúdili za opakované popieranie holokaustu

TA3 TASR
29.11.2017 06:52

Odvolací súd v nemeckom meste Detmold potvrdil rozsudok pre známu 89-ročnú popieračku holokaustu Ursulu Haverbeckovú, nemeckými médiami prezývanú ako "Nacistická babka".

Nacistickú babku odsúdili za opakované popieranie holokaustu
SITA/AP

Známa popieračka holokaustu

Haverbecková si na základe uvedeného verdiktu odsedí vo väzení 14 mesiacov. Súd ju usvedčil z opakovaného popierania holokaustu, čo je v Nemecku považované za trestný čin.

Haverbecká sa na pôde tejto inštancie odvolala voči rozhodnutiu nižšieho súdu z roku 2016. Podľa vtedajšieho verdiktu sa totiž dopustila trestného činu tým, že starostovi Detmoldu napísala list, v ktorom tvrdila, že nacistický koncentračný tábor Auschwitz nikdy neslúžil na masové vyhladzovanie Židov, no bol len pracovným táborom. V záverečnej reči na tomto súde Haverbecková zároveň opäť poprela holokaust.

Súdili ju aj v minulosti

Haverbeckovú za podobné činy opakovane nemecké súdy súdili aj odsúdili už predtým, rozsudky však doposiaľ nie sú právoplatné a samotná seniorka sa proti nim odvoláva. Haverbeckovej právni zástupcovia sa podľa agentúry DPA plánujú odvolať aj proti utorňajšiemu rozsudku.

Za verejné schvaľovanie, popieranie alebo zľahčovanie masového vyvražďovania Židov v ére nacistickej Tretej ríše hrozia v Nemecku tresty v rozsahu od pokuty až po päťročný pobyt vo väzení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok