Doplnkové ordinačné hodiny dostali zelenú, opozícia odišla

TA3 TASR
28.11.2017 12:52

Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo odobrili pozmeňujúci návrh z dielne Tibora Bastnáka z Mosta-Híd, ktorým by sa zaviedli tzv. doplnkové ordinačné hodiny. Opoziční poslanci na protest opustili rokovanie, prekážalo im predloženie rozsiahlych "pozmeňovákov" na posledný chvíľu.

Už nie 50, ale 30 eur

Pacient by sa v rámci nich mohol objednať, za vyšetrenie by si však musel zaplatiť. Návrh, o ktorom bude ešte rokovať plénum, počíta s maximálnou sumou 30 eur - nie s mimoriadne medializovanou sumou 50 eur.

O zavedení doplnkových ordinačných hodín hovoril minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) začiatkom roka. Návrh predstavil novinárom na tlačovej konferencii, do legislatívneho procesu ho rezort nakoniec nepredložil. Od nápadu sa nakoniec po kritike lekárov upustilo. Drucker vtedy hovoril o tom, že na doplnkové ordinačné hodiny, ktoré chcel zaviesť od budúce roka, ešte nevyzrela doba.

Podobá sa na pôvodný návrh ministerstva

Pozmeňujúci návrh sa podobá na pôvodný návrh ministerstva. Napokon počíta s rovnakou sumou, ktorú môže pacient maximálne zaplatiť za vyšetrenie v rámci doplnkových ordinačných hodín, a to 30 eur. Pozmeňujúci návrh z minulého týždňa, o ktorom sa vtedy nerokovalo, hovoril o sume 50 eur. Predpísané lieky či ďalšie zdravotné výkony, ktoré lekár indikuje, budú aj v tomto čase hradené zdravotnou poisťovňou.

Doplnkové ordinačné hodiny si lekár nebude musieť povinne stanoviť, bude to dobrovoľné. Možnosť prijať pacientov za poplatok majú dostať lekári, ktorí ambulujú aspoň 30 hodín týždenne, a to najskôr po 13.00 h. Doplnkové hodiny majú tvoriť maximálne 30 percent z trvania ordinačných hodín. Počas nich môže byť ošetrených najviac 30 percent z pacientov, ktorých za týždeň ambulancia ošetrí. Lekár špecialista by ich mohol zaviesť aj počas celého dňa, ak v ten normálne vôbec neambuluje.

Opoziční poslanci na protest opustili rokovanie parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Reagovali tak na predloženie viacerých rozsiahlych pozmeňujúcich návrhov k dotknutej novele zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne koaličných poslancov na poslednú chvíľu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok