O post sudcu sa prišlo uchádzať menej ľudí, ako sa prihlásilo

TA3 SITA
27.11.2017 16:25

Na všetkých krajských súdoch sa uskutočňuje písomná časť prvého hromadného výberového konania na kandidátov na sudcov. O 125 voľných sudcovských miest prišlo nakoniec zabojovať 190 uchádzačov. Pôvodne prihlášky podalo 264 záujemcov. Po absolvovaní písomnej časti musia úspešní uchádzači absolvovať ešte psychologické testy a ústny pohovor. Až potom bude jasný výsledok prvého hromadného výberového konania.

Chcú pružnejší proces

Úspešní z výberu budú však aj potom stále iba kandidátmi na funkciu sudcu. Budú musieť ešte prejsť previerkou spoľahlivosti a až v lete budúceho roka sa očakáva, že budú k dispozícii prví kandidáti na sudcov z hromadných výberových konaní.

Vznikne tak databáza kandidátov na funkciu sudcu, z ktorej bezprostredne po uvoľnení miesta sudcu na okresnom súde alebo po určení voľného miesta ministrom spravodlivosti bude môcť súdna rada v relatívne krátkom čase navrhnúť prezidentovi kandidáta na vymenovanie za sudcu.

Práve pružnejšie a rýchlejšie obsadzovanie voľných miest sudcov bolo dôvodom pre zmenu legislatívy. Rezort spravodlivosti však očakáva, že hromadné výberové konania prinesú aj vyššiu mieru transparentnosti a kvality kandidátov. V prípade, že by sa v tomto hromadnom výberovom konaní neobsadil určený počet miest kandidátov na sudcu, proces sa môže v zmysle zákona minimálne raz za rok opakovať.

Prejdú psychotestami

Nitriansky krajský hovorca Mário Pivarči priblížil, že z pôvodných 19 uchádzačov v tomto kraji štyria uchádzači vopred ospravedlnili svoju neúčasť. Na písomnej časti výberového konania sa teda zúčastnilo 15 uchádzačov, pričom po vyhodnotení testu zostalo sedem uchádzačov. Výberové konanie ďalej pokračuje prekladom z cudzieho jazyka, riešením prípadovej štúdie, vypracovaním trestného a netrestného rozhodnutia.

Po každej tejto časti sa koná vyhodnotenie a vo výberovom konaní pokračujú iba tí uchádzači, ktorí získali potrebný počet bodov v danej časti. Ukončenie písomnej časti sa predpokladá vo večerných hodinách. Úspešní uchádzači, ktorí nemajú platné psychologické posúdenie, sa následne podrobia psychologickému posúdeniu, ktoré by sa malo konať v utorok 28. novembra, a následne bude výberové konanie pokračovať ústnou časťou. Tá sa predpokladá v stredu.

Termín definitívneho ukončenia a vyhlásenia celkových výsledkov hromadného výberového konania je predpokladaný na stredu, avšak tento termín sa môže posunúť aj na iný deň – predovšetkým z kapacitných a personálnych dôvodov týkajúcich sa psychologického vyšetrenia uchádzačov, dodal.

Mnohí sa ospravedlnili

Na bratislavský krajský súd na testy nakoniec z pôvodne prihlásených 63 záujemcov prišlo 45. Na žilinský krajský súd sa nakoniec dostavilo na písomné testy 20 uchádzačov. V Trenčíne z 23 prihlásených prišlo 16.

Na trnavskom krajskom súde o stoličku sudcu v tomto kraji prišlo zabojovať 17 z pôvodne 27 prihlásených uchádzačov. V Banskobystrickom kraji sa o voľné miesta sudcov rozhodla zabojovať dvadsiatka kandidátov, v Prešove prišlo ráno na písomné testy 24 záujemcov. Na hromadné výberové konanie v Košiciach sa napokon dostavilo 33 uchádzačov.

Témy: Sud Košice
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok