Minister, ktorý v zákone vynechal Mohameda, neustál protesty

TA3 TASR
27.11.2017 06:32

Pakistanský minister spravodlivosti sa vzdal funkcie po takmer tri týždne trvajúcich protestoch, ktoré proti nemu viedli moslimovia z menšej politickej strany. Demonštranti žiadali odstúpenie ministra Zahída Hamída, pretože v zákone vynechal časť o prorokovi Mohamedovi.

Tisíce prívržencov islamistickej strany Tehríke Labbaik Já Rasúl Alláh sa zhromaždili na ceste na okraji Islamabadu 8. novembra s požiadavkou na odvolanie ministra Hámida. Obviňovali ho z rúhania za to, že z prísahy, ktorú musia zložiť kandidáti do volieb, bola vynechaná zmienka o prorokovi Mohamedovi. Minister sa ospravedlnil a označil to za administratívnu chybu, ktorá bola neskôr napravená.

Predstavitelia zmienenej strany povedali, že ukončia protest po dohode s vládou. Hámid podal demisiu do rúk premiéra Šahída Chakana Abbásího. Polícia v sobotu po vypršaní ultimáta na rozpustenie protestného zhromaždenia zasiahla proti demonštrantom, rozohnať sa ich však nepodarilo. Následné zrážky si vyžiadali šesť mŕtvych a 200 zranených, pričom vyvolali demonštrácie aj v iných veľkých mestách.

Vláda v reakcii povolala armádu na obnovenie poriadku a uvoľnenie kľúčovej cesty spájajúcej Islamabad s neďalekým mestom Rávalpindí, ktorej blokáda hlavné mesto prakticky paralyzovala. Bezpečnostné zložky však proti demonštrantom cez víkend znova nezakročili. So zásahom váhali aj predtým, pretože islamisti vyhlasovali, že za sú svoju vec odhodlaní aj zomrieť.

Témy: protest
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok