EÚ na summite v Bruseli deklarovala, že jej záleží na východe

TA3 TASR
24.11.2017 12:46

Účastníci summitu Východného partnerstva v Bruseli zdôraznili veľký význam tohto projektu ako osobitného rozmeru európskej susedskej politiky. Lídri 28 členských štátov EÚ a šiestich postsovietskych krajín zároveň potvrdili svoj spoločný záväzok voči tomuto strategickému partnerstvu, ktoré približuje východoeurópske krajiny k EÚ.

Európska únia zdôraznila, že je aj naďalej odhodlaná podporovať územnú celistvosť, nezávislosť a suverenitu všetkých partnerov z tejto skupiny. Účastníci summitu EÚ-Východné partnerstvo vyjadrili znepokojenie nad porušovaním zásad medzinárodného práva v mnohých častiach tohto regiónu. Vyzvali tiež na obnovenie úsilia o podporu mierového urovnania "zamrznutých" konfliktov na základe zásad a noriem medzinárodného práva.

Lídri ocenili nadobudnutie platnosti asociačných dohôd a obchodných dohôd s Gruzínskom, Moldavskom a s Ukrajinou. Počas summitu došlo k podpísaniu komplexnej a rozšírenej dohody o partnerstve medzi EÚ a Arménskom. Premiéri a prezidenti privítali aj pokrok v prebiehajúcich rokovaniach medzi Úniou a Azerbajdžanom o novej rámcovej dohode. V tomto kontexte ocenili skutočnosť, že došlo ku komplexnejšej spolupráci EÚ s Bieloruskom, a to aj v rámci dialógu o ľudských právach a dialógu o obchodných vzťahoch.

Podľa EÚ musí šestica krajín Východného partnerstva pokročiť pri realizácii reforiem vo verejnej správe a súdnictve a v boji proti korupcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok