Zvuky sa zhodujú s výbuchom, pátranie po ponorke však nekončí

TA3 SITA
23.11.2017 19:41

Zvuk, ktorý zaznamenali záchranári pátrajúci po stratenej argentínskej ponorke ARA San Juan so 44 ľuďmi na palube, podľa všetkého spôsobila explózia. Oznámil to hovorca argentínskeho námorníctva Enrique Balbi.

Zvuky sa zhodujú s výbuchom, pátranie po ponorke však nekončí
SITA/AP

Nevedia, čo spôsobilo explóziu

Ako uviedol, podľa dôkazov bola hydroakustická anomália, ktorú zachytilo americké zariadenie krátko po poslednom kontakte s plavidlom, "ojedinelá, krátka, silná a nejadrová, čo sa zhoduje s výbuchom". "Zatiaľ nevieme, čo explóziu takýchto znakov v takomto čase a na takomto mieste spôsobilo," dodal.

Zvuk prichádzal približne 48 kilometrov severne od miesta, kde ponorku naposledy zaregistrovali. Záchranári sa domnievajú, že tento zvuk môže byť kľúčovou stopou k lokalizácii plavidla. Pátracie tímy z Argentíny, Brazílie a USA sa preto vrátia naspäť do už preskúmanej oblasti. Po ponorke pátrajú tímy z dvanástich štátov v oblasti s rozlohou 480-tisíc kilometrov štvorcových. Balbi zdôraznil, že pátranie po ARA San Juan neskončí, kým nebudú mať "úplnú istotu o jej osude".

Hladina kyslíka môže byť kriticky nízka

Medzi rodinami nezvestných zatiaľ narastajú obavy, keďže hladina kyslíka v sedem dní stratenej ponorke už môže byť podľa odborníkov kriticky nízka.

Ponorka smerovala z námornej základne Ushuaia na úplnom juhu krajiny na základňu Mar del Plata. Kontakt s ňou stratili v stredu 15. novembra ráno, keď sa nachádzala asi 400 kilometrov od pobrežia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok