Danko vysvetľoval prejav v Moskve. Bola to česť, tvrdí

TA3 SITA TASR
23.11.2017 16:35

Predseda parlamentu a šéf koaličnej SNS Andrej Danko by mal parlamentnému zahraničnému výboru vysvetliť svoje vystúpenie v ruskej Štátnej dume. Danko v nej počas svojej cesty v Rusku vystúpil ako prvý Slovák. Jeho vystúpenie, ktoré uskutočnil v rovnaký deň ako prezident Andrej Kiska v europarlamete, sa stalo terčom kritiky. Pozor na čierno-biele videnie sveta, reagoval Danko.

Danko vysvetľoval prejav v Moskve. Bola to česť, tvrdí
Facebook.com/Andrej Danko

Varoval pred čierno-bielym videním

"Uznesenie výboru nie je v súlade s rokovacím poriadkom a takúto povinnosť nemožno predsedovi národnej rady uložiť", reagoval Danko na tlačovej konferencii. Napriek tomu však chce svoj postoj vysvetliť a na výbore sa zúčastní.

"V Rusku som videl štát, v ktorom si podávajú kľučky svetoví politici", pokračoval šéf národniarov, ktorý považuje možnosť vystúpiť v Dume za veľkú česť. Danko varoval pred čierno-bielym videním sveta a pred tým, aby nám "ušiel vlak spolupráce" v rôznych oblastiach. "Je to národ, ktorý má veľké srdce, krásnu kultúru i šport," dodal o Rusku Danko.

Proti bol aj kritický Šebej

Od ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka chce výbor v súvislosti s Dankovým vystúpením v Dume správu o pozícii zahraničnej politiky SR k Rusku. Rozhodli o tom opoziční poslanci na rokovaní výboru, keď odsúhlasili návrh nezaradeného poslanca Zsolta Simona.

Koaliční poslanci vrátane predsedu výboru Františka Šebeja (Most-Híd) boli proti, ale boli v menšine. Potvrdili to Simon a Šebej. Šéf výboru len pred pár dňami Dankovo vystúpenie v Dume kritizoval.     

"Oficiálna zahraničná politika Slovenska je iná ako to, čo prezentoval predseda parlamentu Danko v ruskej Dume. Preto by som chcel počuť jeho vysvetlenie aj stanovisko ministra zahraničných vecí Lajčáka," vysvetľoval Simon. Proti bol okrem Šebeja napríklad aj poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha.

Koaliční poslanci sa zhodujú, že výbor nemá právomoc volať si "na koberček" ďalších predstaviteľov parlamentu. "Rokovací poriadok nepredpokladá, že výbory majú právomoc pozývať si na rokovanie iných predstaviteľov parlamentu, aby tí výboru skladali účty," vysvetlil Šebej. Túto právomoc má výbor voči vláde.     

Šebej si navyše myslí, že Danko už svoj postoj vysvetlil. "Páni Danko aj Hrnko už svoje vysvetlenie podali. Majú svoj pohľad na svet, ja mám svoj, tým som známy," povedal Šebej.

Kritika z Mosta i od Lajčáka

Danko vystúpil s prejavom v Štátnej dume minulý týždeň počas oficiálnej návštevy Ruska. Za to si vyslúžil kritiku opozície, europoslancov aj Šebeja. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) kritizoval, že s ním prejav nekonzultoval. Danko si za svojím vystúpením stojí a považuje za česť, že mohol rečniť pred ruskými poslancami.      

Šéf slovenského parlamentu v Dume povedal napríklad, že bez silného Ruska nie je možný mier vo svete a tiež ocenil schopnosť Ruskej federácie "riešiť problémy korektným dialógom". Zároveň hovoril o posilnení výučby ruštiny na Slovensku. Nespomenul ani anexiu Krymu, ani okupáciu. Podľa Šebeja bol Dankov prejav mimo línie našej zahraničnej politiky a neslúžil slovenskej zahraničnej politike. Samotná návšteva Ruska bola podľa Šebeja chybou.     

Po kritike Danko povedal, že si stojí za každým slovom svojho prejavu v ruskom parlamente a že mu bolo cťou tam vystúpiť. "Ak niekto bude mať možnosť vystúpiť v Číne či v inej svetovej veľmoci, to pomôže národu. Ja som v prejave nepovedal, že vystupujeme z EÚ. Poďakoval som za históriu, poukázal som na pozitíva. Myslíte si, že prezidenti USA a Ruska si nadávajú? Musíte vnímať súvislosti," apeloval Danko.     

Problém nevidí ani v tom, že pozvanie dostal od predsedu ruského parlamentu Viačeslava Volodina, ktorý je na sankčnom zozname. Pokiaľ ide o rok 1968, ten podľa Danka odsudzujeme. To ale podľa jeho slov neznamená, že máme zabudnúť na obdobie druhej svetovej vojny, keď Rusi oslobodili našu vlasť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok