V OĽaNO hovoria o biznise s deťmi, plánujú prešetriť starú kauzu

TA3 TASR
23.11.2017 13:43

Deti z rómskych osád sú zaraďované do špeciálnych základných škôl, aj keď tam nepatria. Upozorňujú na to predstavitelia hnutia OĽaNO. Anna Verešová mieni tému opäť otvoriť na rokovaní ľudskoprávneho výboru, kde chce počuť, koľko špeciálnych škôl ministerstvo školstva preverilo a bude tiež žiadať kontrolu vo všetkých špeciálnych školách.

Strácajú možnosť sa zamestnať

Kauzu by mal otvoriť aj Miroslav Sopko na školskom výbore. "Vzdelávanie a zamestnávanie sú kľúčom, aby sa zmenili rómske komunity. Našim cieľom je, aby z rómskych detí vyrástli pracujúci ľudia, ktorí budú platiť dane a nebudú poberať sociálne dávky," zdôraznila na tlačovej konferencii v parlamente Verešová. Neoprávnené zaraďovanie detí do špeciálnych škôl oberá podľa nej tieto deti o možnosť v budúcnosti sa zamestnať.

Na rokovaní ľudskoprávneho výboru bude žiadať správu z kontroly, ktorú malo ministerstvo školstva urobiť v 40 špeciálnych školách. "Budem žiadať, koľko kontrol vykonali a tiež, aby kontrolu dala ministerka urobiť vo všetkých špeciálnych školách," doplnila. Podobne by mal postupovať aj Sopko na rokovaní školského výbor.

Žiadajú komunikáciu

OĽaNO pripomína, že kauzu otvorili už pred dvoma rokmi. Vtedajší vládny splnomocnenec Peter Pollákhovoril o škole v Rokycanoch, ktorú ministerstvo podľa jeho slov po kontrole zrušilo. Ukázalo sa podľa neho, že 80 percent detí nepatrilo do špeciálnej školy. Tie potom nastúpili do normálnej vo vedľajšej obci.

Pollák poukázal, že v súvislosti s Rokycanmi podal aj tri trestné oznámenia. Nič sa však neudialo. "Polícia kauzu nevyšetrila, nepostavila nikoho pred súd a trestné stíhanie v istom okamihu zastavila," doplnil. Navyše, dodnes podľa neho nevieme, koľko detí je zaradených v špeciálnych školách, hoci tam nepatria. Od súčasného rómskeho splnomocnenca žiada komunikáciu medzi ním a políciou v tejto kauze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok