Mugabe môže zostať v krajine, za rezignáciu dostal imunitu

TA3 TASR
23.11.2017 13:24

Bývalý zimbabwiansky prezident Robert Mugabe s manželkou Grace budú môcť zostať v krajine a nebudú trestne stíhaní pre možné spáchanie zločinov. Hovorca vládnucej strany Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front Simon Khaya Moyo to povedal pre agentúru DPA.

Chcú, aby odpočíval

"Stále je náš uctievaný hrdina oslobodenia. Uplynulých 37 rokov nesmierne prispel k rozvoju našej krajiny," povedal Simon Khaya Moyo, ktorého citovala DPA.

"Proti Mugabemu či jeho manželke nič nemáme," pokračoval s tým, že Zimbabwčania si želajú, aby odpočíval. "Ak budú chcieť, môžu slobodne zostať v Zimbabwe," dodal. Mugabe, jeho manželka a niektorí členovia strany čelia obvineniam z násilného potláčania akejkoľvek opozície a z nehoráznej korupcie, ktorá prispela ku kolapsu štátnej ekonomiky.

Deväťdesiattriročný exprezident Mugabe, ktorý odstúpil v utorok z funkcie, sa na verejnosti od nedele neukázal. Vtedy naposledy vystúpil s televíznym prejavom k národu, v ňom však ešte správy o odchode z funkcie nepotvrdil. Agentúra AP napísala, že Mugabe zostal podľa dostupných informácií aj s manželkou Grace v zimbabwianskej metropole Harare - za akých podmienok však nie je známe.

Vznikajú prvé obavy

Aktivisti a ľudskoprávne organizácie už v týchto dňoch vyjadrujú obavy z vlády budúceho prezidenta Zimbabwe, ktorý sa tejto funkcie ujme.

Zimbabwčania by mali dať Emmersonovi Mnangagwaovi najavo, že krajina by mala byť pre všetkých, nie iba pre vládnucu stranu, domnieva sa duchovný Evan Mawarire, ktorý viedol rozsiahle protivládne demonštrácie. Mnangagwa vo svojom prvom prejave po návrate do Harare hovoril o "spolupráci" a opakoval tiež stranícke slogany ZANU-PF.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch medzičasom vyzvala zimbabwiansku armádu, ktorá v uplynulom týždni prevzala vládu v krajine a uvrhla vtedajšieho prezidenta Roberta Mugabeho do domáceho väzenia, aby zverejnila totožnosť všetkých osôb zadržaných počas razií a zásahov v uplynulých dňoch. Armáda uviedla, že jej cieľom sú tzv. "kriminálnici" z kruhov blízkych prvej dáme obvinenej z poškodzovania štátnej ekonomiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok