Povolebný pat môže mať pre Nemecko vážne následky

TA3 TASR
23.11.2017 10:03

Politická neistota, neschopnosť prijímať reformy či oslabenie pozície v rámci Európy. Toto sú riziká, ktorým v súčasnosti čelí Nemecko po tom, ako sa politickým stranám nedarí zostaviť novú vládu a krajina tak čelí štátnej kríze. Upozorňuje na to vo svojej najnovšej analýze spoločnosť Coface.

Povolebný pat môže mať pre Nemecko vážne následky
SITA/AP

Jamajská koalícia nevznikne

Nemecko po približne štyroch týždňoch intenzívnych rozhovorov môže podľa Coface konštatovať len to, že vznik tzv. jamajskej koalície nebude. Rozhovory, ktoré viedla liberálna strana FDP o možnostiach vzniku štvorstrannej koalície s konzervatívcami z CDU a CSU, ako aj Stranou zelených stroskotali na viacerých otázkach. Najkritickejšími sa ukázali otázky migrácie a utečeneckej politiky.

"Nemecko čelí úplne novému vývoju, s ktorým sa po 2. svetovej vojne nestretlo a ktorý sa podobá skôr vývoju v Španielsku. Sú tu však dva veľké otázniky: Či vývoj povedie k rastu politickej nestability a či to následne nepoškodí postavenie Nemecka ako kľúčového hráča európskej stability," konštatuje analytik Coface Mario Jung.

Aktuálny vývoj na politickej scéne predstavuje viaceré riziká pre samotné Nemecko. "Najnovšie prieskumy ukázali, že je nepravdepodobné, že by sa rozloženie síl v Bundestagu výrazne zmenilo, ak by došlo aj k novým voľbám, čo sa v súčasnosti ukazuje ako veľmi pravdepodobné. Aj preto by opätovné rokovania o zostavení vlády boli ťažké a časovo náročné," domnieva sa Jung.

Tri riziká

Politický konsenzus medzi budúcimi partnermi by tak mal rovnako mantinely. Nedajú sa preto v blízkej budúcnosti očakávať ani ďalekosiahle reformy. "Jednou z možností by v prípade nových volieb mohla byť menšinová vláda ako v Španielsku, teda CDU/CSU tolerované SPD. Nie je však jasné, či by takú vládu viedla Angela Merkelová," podotýka Jung.

Druhé riziko predstavuje politická neistota a nestabilita, ktorej môže Nemecko čeliť. Hoci ekonomika je vo fáze dynamického rastu, za posledné dva roky sa žiadne reformy hospodárstva podľa Coface neodštartovali a bolo by mylné domnievať sa, že by sa v nasledujúcich rokoch pri zložitých pomeroch vôbec odštartovali.

Tretie riziko sa týka pozície samotnej Merkelovej, ako aj celého Nemecka, ktorá sa v európskej politike môže oslabiť. "Na jednej strane by to mohlo spomaliť reformy v eurozóne, na druhej strane by to mohlo pomôcť pri budovaní konsenzu v programoch pre krízové krajiny eurozóny ako Grécko. A to s menším dôrazom na stabilitu a väčším dôrazom na podporu a odpustenie dlhov," dodáva Jung.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok