Krátko po zmiznutí ponorky zachytili nezvyčajnú anomáliu

TA3 TASR
23.11.2017 07:19

"Hydro-akustickú anomáliu" zaznamenali minulý týždeň neďaleko miesta, kde zmizla argentínska ponorka ARA San Juan. Nezvyčajný zvuk zachytili tri hodiny po tom, ako s ňou vojenské námorníctvo posledný raz komunikovalo.

Kritizujú úsilie záchranárov

Anomália sa vyskytla približne 55 kilometrov severne od poslednej pozície, v ktorej sa ponorka kontaktovala s námorníctvom, uviedol v stredu jeho hovorca Enrique Balbi. Anomáliu zachytil americký inštitút, ale Argentínu o tom informoval až teraz, uvádza agentúra DPA.

Hovorca odmietol odpovedať na otázky novinárov, či nezvyčajný zvuk naznačoval explóziu alebo inú mimoriadnu situáciu v ponorke. Podľa Balbiho do tejto oblasti, ktorú už raz prehľadali, opäť mieria tri plavidlá vojenského námorníctva, aby zistili, či sa tam ponorka s 44 členmi posádky nenachádza.

Ich príbuzní medzitým kritizovali úsilie záchranárov. "Sme naozaj udivení, že ju nevedia nájsť. To nie je možné, že v tejto fáze nevedia, kde je," povedal Claudio Rodriguez, brat jedného z členov posádky. Námorníctvo čelilo obvineniam, že spočiatku zdržovalo pátranie v dôsledku administratívnych postupov a slabej komunikácie s vládou.

Nepriaznivé počasie

Lietadlo americkej armády, zapojené do pátrania po stratenej argentínskej ponorke, spozorovalo na dne Atlantického oceánu neznámy objekt. Radar lokalizoval oblasť so zmenenou teplotou približne 70 metrov pod hladinou v južnej časti Atlantiku. Avšak dôkladný prieskum oblasti nepreukázal žiadne známky o tom, že by sa tam nachádzala ponorka ARA San Juan.

Pátra po nej takmer 4000 ľudí z desiatich krajín v plavidlách aj lietadlách. Očakáva sa, že počasie sa ešte zhorší, čo môže hľadanie ešte viac sťažiť. Agentúra Reuters uvádza, že pátranie sa dostalo do kritickej fázy, keďže kyslík mal podľa prepočtov vystačiť ľuďom v ponorke maximálne do stredy.

Kontakt so 65-metrovou dieselelektrickou ponorkou nemeckej výroby sa prerušil 15. novembra v zálive San Jorge, keď sa počas návratu zo základne pri meste Ushuaia vracala do svojho domovského prístavu Mar del Plata. Plavidlo je súčasťou argentínskeho vojenského námorníctva od roku 1985. Od roku 2007 sa podrobovalo generálnej oprave, ktorá bola z dôvodu rozpočtových škrtov ukončená až v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok