Moskvu pobúrilo zatknutie oligarchu, je pripravená ho brániť

TA3 TASR
23.11.2017 06:41

Francúzsky sudca začal oficiálne vyšetrovať poslanca ruskej Rady federácie Sulejmana Kerimova za možné daňové úniky. Kauciu stanovili podľa prokuratúry na päť miliónov eur. Ruský miliardár by sa v prípade jej zloženia musel držať prísnych podmienok vrátane odovzdania svojho pasu a súhlasu so zotrvaním v departemente Alpes-Maritime.

Miliardový majetok

51-ročného Kerimova zadržali po prílete na letisko v Nice pre podozrenie z prania špinavých peňazí a z daňových únikov spojených s nákupom nehnuteľností. Politik, ktorý sa stal jedným z najbohatších mužov Ruska v 90. rokoch po rozpade Sovietskeho zväzu, má podľa časopisu Forbes majetok v odhadovanej hodnote viac ako šesť miliárd dolárov.

Jeho zadržanie vyvolalo diplomatickú roztržku s Kremľom, ktorý sa nechal počuť, že bude brániť jeho práva. Rusko už zaslalo príslušné nóty francúzskemu ministerstva zahraničných vecí, ako aj Elyzejskému palácu, ktorý je sídlom francúzskeho prezidenta.

Svoju žiadosť o Kerimovo prepustenie z väzby Rusko zdôvodňuje tým, že ako člen Rady federácie má diplomatický pas. Paríž však túto argumentáciu odmietol s tým, že Kerimov bol zadržaný počas svojej súkromnej cesty a nebol na služobnej ceste ako člen parlamentnej delegácie.

Podozrivé nákupy nehnuteľností

Kerimov sa v roku 2011 preslávil vo svete futbalu, keď kúpil ruský klub Anži Machačkala a štedro financoval jeho činnosť. V auguste 2013 však finančnú podporu pre tím náhle a bez vysvetlenia znížil a vlani tento futbalový klub predal. V marci tohto roku francúzsky denník Nice Matin napísal, že polícia francúzskeho mesta Antibes preveruje nákup luxusných nehnuteľností na Azúrovom pobreží za nízke ceny, čo vyvolalo podozrenie, že by mohlo ísť o pokus o daňový únik.

V tom čase francúzska polícia vykonala prehliadku vo vile Hier, o ktorej sa hovorilo, že jej majiteľom je švajčiarsky finančník Alexander Studhalter. Objavilo sa však podozrenie, že Studhalter kryje skutočného vlastníka vily s rozlohou 12.000 metrov štvorcových, ako aj ďalších, menších víl v okolí. Za ich vlastníka denník Nice Matin označil Sulejmana Kerimova.

Kerimovov asistent Alexej Krasovskij vtedy vyhlásil, že tvrdenia denníka Nice Matin nezodpovedajú realite. Vyhlásil tiež, že senátor nemá za hranicami Ruska žiadne nehnuteľnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok