Nemeckí alternatívci vyzvali na rokovania o návrate utečencov

TA3 TASR
22.11.2017 19:30

Pravicovo-populistická strana Alternatíva pre Nemecko vyzýva nemecké úrady, aby začali rokovať s vládou sýrskeho prezidenta Bašára Asada o dohode, ktorá by umožnila návrat sýrskych utečencov do vlasti.

Nemeckí alternatívci vyzvali na rokovania o návrate utečencov
SITA/AP

Mnohí migranti sú práve zo Sýrie

Predstavitelia AfD vyjadrili presvedčenie, že bezpečnostná situácia v Sýrii sa v posledných mesiacoch výrazne zlepšila. Podľa šéfa parlamentnej frakcie strany Bernda Baumanna bol už takzvaný Islamský štát v Sýrii "v podstate porazený", čo vytvorilo podmienky pre návrat utečencov do veľkej časti krajiny.

Nemecká vláda by preto podľa neho mala okamžite kontaktovať úrady v Damasku ohľadne rokovaní o návrate Sýrčanov nachádzajúcich sa v Nemecku. V čase vrcholiacej migračnej krízy v rokoch 2015 a 2016 dorazil do Nemecka vyše milión žiadateľov o azyl; mnohí z nich pochádzali práve zo Sýrie.

Sprostredkovanie návratu sýrskych utečencov do vlasti by bolo podľa Baumanna "príležitosťou na aspoň čiastočnú nápravu katastrofickej politiky otvorených hraníc", ktorú uplatňoval kabinet kancelárky Angely Merkelovej.

Vyhnanie IS neznamená mier

Baumann pripustil, že sýrsky prezident Asad je naozaj diktátorom, ktorý však podľa neho v dohľadnej budúcnosti zrejme zostane v dohľadnej dobe pri moci, a preto s ním treba rokovať. Práve Asadova vláda by mala Nemecku garantovať bezpečný návrat utečencov na oslobodené územia v Sýrii, domnieva sa šéf parlamentnej frakcie AfD, píše agentúra DPA.

Predstavitelia ďalších strán v Bundestagu v tejto súvislosti zdôraznili, že vyhnanie IS z veľkých častí Sýrie v žiadnom prípade neznamená, že už v Sýrii zavládol mier. Pripomenuli tiež, že oponenti Asadovho režimu sú stále vystavení perzekúciám vrátane vrážd a mučenia.

AfD sa po septembrových parlamentných voľbách vôbec po prvý raz dostala do nemeckého spolkového parlamentu so ziskom 12,6 percenta hlasov. Mnohých voličov oslovila práve tvrdou kritikou migračnej politiky kancelárky Merkelovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok