Vláda odobrila viac peňazí na migračnú krízu aj na zamestnávanie mladých

TA3 SITA TASR
22.11.2017 10:59

Na riešenie migračnej krízy poskytne Slovensko ďalší milión eur, príspevok schválila vláda, ktorá tiež odobrila navýšenie zdrojov na podporu zamestnávania mladých ľudí.

Stáže, získavanie praxe a tréningy

Slovensko má k dispozícii viac zdrojov na podporu zamestnávania mladých ľudí. V Operačnom programe Ľudské zdroje sa totiž zvýšia finančné prostriedky o 12,4 milióna eur. Vyplýva to z materiálu Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD). Návrh revízie Partnerskej dohody SR na roky 2014-2020 schválila vláda.

Prostriedky vzrastú vďaka Iniciatíve na podporu zamestnanosti mladých ľudí, ktorá prispieva ku znižovaniu nezamestnanosti tejto skupiny. "Opatrenia smerujú do jednej investičnej priority zameranej na podporu zvýšenia zamestnanosti mladých ľudí s využitím inovatívnych nástrojov, ako sú stáže, získavanie praxe a tréningy," priblížil Pellegriniho úrad.


Alokácia tejto prioritnej osi je po zvýšení vo výške 206.715.082 eura, čo predstavuje 9,32 % z celkovej alokácie Operačného programu Ľudské zdroje.

600-tisíc sme už dali

Na riešenie migračnej krízy poskytne Slovensko ďalší milión eur. Príspevok do Núdzového zvereneckého fondu EÚ pre stabilitu a riešenie príčin nelegálnej migrácie a vysídlených osôb v Afrike schválila vláda. Tieto peniaze by mali podľa materiálu z rezortu zahraničných vecí ísť na projekt v Líbyi, na ktorý chýbajú peniaze. Slovensko už do fondu v minulosti prispelo, a to sumou 600-tisíc eur. Ako však upozorňujú čelní predstavitelia EÚ, fond pre Afriku je podfinancovaný. Peniaze podľa vládou schváleného dokumentu poskytne ministerstvo financií.

Fond sa zameriava na štyri teritoriálne oblasti v Afrike – na región Sahelu a oblasť Čadského jazera, región Afrického rohu, na severnú Afriku a prípadne na susediace štáty. Slovensko svoj pôvodný príspevok poskytlo krajinám Afrického rohu. Napríklad v Keni sme spolu s ostatnými krajinami V4 financovali projekt vo výške dvoch miliónov eur. Prvá fáza tohto projektu sa začne v roku 2018, pričom Slovensko je vedúcim členským štátom tohto projektu.

Zverenecký fond na riešenie migračnej a utečeneckej krízy v Afriky funguje od roku 2015. Fungovať má do konca roka 2020 ako strednodobý nástroj na riešenie aktuálnych výziev v Afrike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok