Okolo Slnka preletel záhadný cudzinec, nič podobné ešte nevideli

TA3 ČTK
25.11.2017 10:06

Okolo nášho Slnka pred niekoľkými týždňami preletelo záhadné teleso. Odborníci, ktorí sa pozastavujú nad jeho mimoriadne nezvyklým tvarom, po analýze jeho obežnej dráhy potvrdili, že objekt takmer s istotou nepochádza z našej slnečnej sústavy.

Okolo Slnka preletel záhadný cudzinec, nič podobné ešte nevideli
ESO

Milióny rokov cesty galaxiou

Astronómovia pomenovali teleso 1I/2017 U1, alebo tiež "Oumuamua", čo je havajský termín pre posla. Podľa expertov putovala Oumuamua Mliečnou dráhou stámilióny rokov, kým sa nakrátko dostala do našej slnečnej sústavy. Teleso, pravdepodobne asteroid, objavil 19. októbra teleskop Pan-STARRS 1 na Havaji pri pátraní po telesách v blízkosti Zeme, ktoré vykonáva pre americký Národný úrad pre letectvo a vesmír NASA.

Vedcov upútala neobvyklá hyperbolická letová dráha telesa, ktoré tvarom pripomína cigaru alebo hasiaci prístroj. Následne začali teleso sledovať aj ďalšie teleskopy zo Zeme. Vo svojej analýze vedci uviedli, že Oumuamua sa podobá na niektoré asteroidy našej slnečnej sústavy. Je to dôležitá informácia, pretože naznačuje, že zloženie planét, ako sú tie naše, by mohlo byť typické aj pre iné miesta našej galaxie.

Na analýze telesa pracovali dve nezávislé skupiny astronómov. Prvá skupina pod vedením Karen Meechovej z Havajskej univerzity zistila, že Oumuamua meria na dĺžku asi 400 metrov, šírka predstavuje zhruba desatinu dĺžky.

Veľmi neobvyklý tvar telesa

Teleso, ktoré je svojím tvarom podľa astronómov extrémne neobvyklé, sa otáča okolo vlastnej osi, pričom jedno otočenie trvá približne 7,3 hodiny. Novoobjavené teleso má červenkastú farbu, čo podľa Meechovej môže naznačovať, že obsahuje organické látky bohaté na uhlík. Ľudskému oku by sa však teleso javilo ako tmavohnedé.

Druhá skupina astronómov pod vedením Davida Jewitta z Kalifornskej univerzity v Los Angels sa snažila odhadnúť, koľko medzihviezdnych návštevníkov ako Oumuamua sa môže v našej slnečnej sústave pohybovať. Podľa vedcov ich môže byť ďalších 10.000. Tieto objekty však zatiaľ neboli odhalené. Vedci uviedli, že každý z týchto medzihviezdnych návštevníkov našou slnečnou sústavou len prechádza. Objektom trvá prekonanie našej slnečnej sústavy približne desať rokov. Potom zmiznú späť v medzihviezdnom priestore.

Prvý jasný dôkaz

Ak je tento odhad správny, znamená to, že každý rok do našej slnečnej sústavy vletí zhruba 1000 takýchto telies a ďalších 1000 ju opustí. Podľa skorších vyjadrení astronómov priletela Oumuamua zo smeru súhvezdia Lýry a z našej sústavy mieri do súhvezdia Pegasa. Teleso 14. októbra minulo Zem vo vzdialenosti okolo 24 miliónov kilometrov (približne 60-násobok vzdialenosti Zeme a Mesiaca).

"Desiatky rokov sme si mysleli, že takéto objekty z iného sveta by sa mohli vyskytovať blízko našej slnečnej sústavy a teraz máme po prvý raz jasný dôkaz, že existujú," povedal Thomas Zurbuchen z NASA. "Tento objav otvára nové možnosti štúdia utvárania slnečných sústav mimo tej našej," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok