Miroslava prepustili po vražde svojej priateľky, zabil aj novú

TA3 SITA
21.11.2017 13:37

Trest odňatia slobody na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia za brutálnu vraždu 28-ročnej priateľky Evy potvrdil odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 50-ročného Miroslava Štolca. Sudca ihneď nariadil aj výkon trestu, ktorý si vrah odpyká v ústave s najprísnejším stupňom stráženia.

Miroslava prepustili po vražde svojej priateľky, zabil aj novú
TASR/Branislav Račko

Trest sa mu zdá prísny

Tragédia sa stala vo februári tohto roku v jednom z penziónov na banskobystrickom sídlisku Radvaň. Obeťou sa stala Štolcova priateľka z Novej Bane. Štolc bol pritom na slobode necelých sedem mesiacov po tom, ako ho podmienečne prepustili z výkonu 23-ročného trestu za vraždu tehotnej priateľky. Pretože na pojednávaní pred senátom Okresného súdu v Banskej Bystrici Štolc urobil vyhlásenie o vine, dokazovanie sa nekonalo. V tomto prípade išlo už len o výšku trestu. Okresný súd mu vymeral doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia.

Štolc sa voči verdiktu prvostupňového súdu odvolal s tým, že k priznaniu ho dotlačili. Trest je podľa neho prísny a dožadoval sa možnosti podmienečného prepustenia z väzenia po 25 rokoch. Podľa neho uložený trest je nesprávny a nezákonný, poukázal na tendenčné výroky znalkýň z odboru psychiatrie a psychológie a iné. Opakovane sa odvolával na znenie príslušných paragrafov trestného zákona, ale slovo ľútosti vyslovil iba raz. Odvolával sa tiež na to, ako rodine zavraždenej priateľky pomáhal.

Matku dvoch detí zabil somelierskym nožíkom

Nebohá žena mala na tele až 59 bodnorezných rán v oblasti hlavy, krku, kľúčnej kosti, pleca, ramena, na rukách a prstoch. Matka dvoch detí zraneniam na mieste podľahla. Šolc sa na polícii priznal k vražde priateľky. V penzióne boli spoločne ubytovaní na niekoľko dní. Vražedným nástrojom bol someliersky nožík s vývrtkou.

Ženatého Šolca v minulosti odsúdili najprv za to, že polial kyselinou priateľku Zuzanu a v roku 2000 za vraždu ďalšej priateľky Evy. Za zohavenie Zuzany dostal šesť rokov nepodmienečne, za vraždu gymnazistky Evy, ktorá s ním bola tehotná, 23 rokov odňatia slobody. V oboch prípadoch sa dostal na slobodu po čiastočnom odpykaní trestov na podmienku. Obhajca Ján Gereg pripustil možnosť podať dovolanie na Najvyšší súd ako mimoriadny opravný prostriedok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok