Erdogan by mal zvážiť členstvo v NATO, radí mu jeho poradca

TA3
21.11.2017 06:52

Turecko by malo prehodnotiť svoje zotrvanie v Severoatlantickej aliancii. Povedal to poradca prezidenta Erdogana v súvislosti s použitím jeho mena ako nepriateľa počas posledného cvičenia NATO v Nórsku.

Turecko na zozname nepriateľov

Podľa poradcu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana nastal čas na to, aby Turecko prehodnotilo svoje členstvo v Severoatlantickej aliancii. Yalčin Topču, ktorého slová citoval v pondelok Cumhuriyet a ďalšie turecké média, to povedal počas návštevy v kazašskom hlavnom meste Astana.

Topču sa takto vyjadril len niekoľko dní po tom, ako Turecko stiahlo 40 svojich vojakov z cvičenia NATO v Nórsku. Ako dôvod uviedlo, že portrét zakladateľa moderného tureckého štátu Mustafu Kemala Atatürka a meno súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana boli počas cvičenia na "zozname nepriateľov".

Ankare sa ospravedlnili

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg aj nórska vláda sa následne za incident Ankare ospravedlnili. Turecko ho však označilo za jeden z "najväčších škandálov" v histórii NATO.

"Táto organizácia, ktorá sa zúčastňuje na všetkých druhov nepriateľských postojov voči svojmu členovi, nie je pre nás nevyhnutnosťou. Našou účasťou v tejto inštitúcii sa musí bezodkladne zaoberať parlament,"uviedol Topču.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok