Počas veľkej akcie zadržali desiatky slovenských kamiónov

TA3 TASR
20.11.2017 13:26

Najmenej 112 slovenských nákladných vozidiel bolo zadržaných v Belgicku počas koordinovanej akcie federálnych úradov a sociálnej inšpekcie v boji proti sociálnemu dampingu. K akcii došlo v obchodnom areáli v prístavnom meste Zeebrugge.

Vodičov vypočuli

Informáciu potvrdil belgickým médiám zástupca Úradu práce z Gentu Filiep De Ketelaere, ktorý má na starosti provinciu západné Flámsko. Podľa prvých dostupných informácií išlo o kontrolu so zameraním na prepravnú spoločnosť zo Zeebrugge, ktorá využívala slovenského subdodávateľa - firmu Slovak East Leasing zamestnávajúcu ako vodičov občanov Rumunska. Zadržaní vodiči už boli vypočutí vyšetrovateľom.

Práve rumunskí šoféri údajne požiadali úrady o intervenciu. Ich hlavným dôvodom je nespokojnosť s pracovnými a životnými podmienkami. Socialistická odborová organizácia BTB-ABVV v tejto súvislosti potvrdila, že pozornosť federálnych úradov sa zamerala hlavne na spoločnosť North Sea Express, ktorá má sídlo v prístave Zeebrugge.

Podľa Česmadu ide o schránku

Firma East Transport and Leasing, ktorej kamióny zadržala belgická polícia v meste Zeebrugge, je schránková firma so sídlom na Slovensku. Spoločníkom tejto schránkovej firmy je belgický občan. V reakcii na zásah v Belgicku na to upozornilo Združenie cestných dopravcov Česmad Slovakia.

"Firma zamestnáva rumunských vodičov a pravdepodobne nespĺňa podmienky podnikania na území Slovenskej republiky. Naše združenie sa ostro dištancuje od takýchto "akože" dopravcov. Vyzývame slovenské kompetentné orgány, aby uvedenú situáciu riešili, pretože vrhá zlé svetlo na našich poctivých dopravcov," konštatovala v stanovisku hovorkyňa Česmadu Martina Baumann.

Združenie podľa nej zároveň vyzýva slovenských vodičov, ktorí pracujú pre takéto schránkové firmy, aby sa vrátili. "My na Slovensku im vieme ponúknuť minimálne rovnaké, ak nie lepšie podmienky, ako majú tam," dodala hovorkyňa.

Firma sa voči tvrdeniam ohradila

Spoločnosť East Transport and Leasing sa voči týmto tvrdeniam ohradila a označila ich za neoverené, nepravdivé a zavádzajúce.

"Uvedená spoločnosť pôsobí na Slovensku od roku 2007, plní si všetky záväzky voči zamestnancom aj voči štátu. Ku dnešnému dňu má spoločnosť East transport and leasing, s.r.o. so sídlom v Bratislave 9 administratívnych zamestnancov, z toho 7 vykonávajúcich dispečing a dopravné plánovanie. Na základe uvedeného sa v plnej miere ohradzujeme voči odvysielaným vyjadreniam, ktoré pošpinili dobré meno spoločnosti a žiadame o urýchlené vykonanie nápravy," uvádza sa v reakcii spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok