Za nočnú nedostanú viac státisíce ľudí, tvrdí Beblavý

TA3 TASR
20.11.2017 12:43

Zvýšené nočné a víkendové príplatky nebudú platiť pre státisíce zamestnancov vo verejnom sektore. Myslia si to poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý a Jaroslava Lukačovičová zo vznikajúcej strany Spolu - občianska demokracia. Minister Ján Richter s nimi nesúhlasí.

Za nočnú nedostanú viac státisíce ľudí, tvrdí Beblavý
TASR

Vlastným vláda nepridá

Podľa nich poslanci Smeru–SD predložili na novembrovú schôdzu Národnej rady SR novelu Zákonníka práce, ktorá platovo zvýhodňuje prácu cez víkendy a v noci, no opäť nebude platiť pre státisíce zamestnancov vo verejnom sektore. Hoci vláda vyberie na zvýšených daniach a odvodoch vyplývajúcich z príplatkov miliardu, vlastným zamestnancom nepridá ani cent.

Nové mzdové zvýhodnenie sa má týkať iba súkromného sektora. Štátni a verejní zamestnanci budú ponechaní s príplatkom za prácu v sobotu a nedeľu vo výške 30 % hodinovej sadzby funkčného platu a príplatkom za prácu v noci vo výške 25 % hodinovej sadzby funkčného platu.

Pomôžu sebe a štátnej kase

Napriek tomu, že štát od zamestnávateľov vyberie späť na daniach a odvodoch viac ako miliardu eur, vlastným zamestnancom vo verejnom sektore nepridá zase ani cent.

"Vládni poslanci v dôvodovej správe uvádzajú, že pomôžu všetkým zamestnancom. Nie je to pravda, na vlastných zamestnancov vo verejnej správe sa chcú zase vykašľať. Pomôžu zamestnancom v súkromnom sektore, ale najmä tým pomôžu sebe a štátnej kase," konštatuje Beblavý.

Beblavý podľa Richtera klame

Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny poslanec Beblavý opäť nehovorí pravdu. Richter uviedol, že práca v noci pracovníkov štátnej a verejnej správy má už teraz platných 25 % hodinovej sadzby funkčného platu.

"My teraz zvyšujeme na 50 % minimálnej hodinovej mzdy. Práca vo sviatok, náhradné voľno alebo 100 % z hodinovej sadzby funkčného platu. To, čo navrhujeme dnes aj pre ostatných zamestnancov, do istej miery v štátnej a verejnej službe už je. Práca cez víkend, tam ideme prehodnocovať, navrhujeme 100 % minimálnej mzdy," povedal Richter. Ako uviedol, štátna a verejná služba má 30 % hodinovej sadzby funkčného platu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok