Vznikla 13-členná tieňová vláda, predstavil ju Matovič

TA3 TASR SITA
20.11.2017 12:10

Opozičníci z OĽaNO vypočuli "hlasy svojich voličov" a predstavili alternatívu k súčasnej vláde, ktorú nazvali skorumpovaným zlepencom. Ide o 13-členný tím odborníkov - tieňovú vládu. SaS v reakcii uviedla, že ich strana by tieňovú vládu zložila na počkanie, krok matovičovcov však vnímajú ako legitímny.

Budú sledovať aj predstavovať riešenia

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti predstavilo tieňovú vládu, ktorá má 13 členov. Ako povedal predseda hnutia Igor Matovič, predstavením tieňovej vlády hnutie vypočulo hlasy svojich voličov, preto zostavili tím odborníkov, ktorí sú alternatívou ku skorumpovanému zlepencu.

Zostavili tieňovú vládu, ktorá bude sledovať činnosť súčasnej vlády, upozorňovať na jej pochybenia, ale hlavne predstavovať riešenia, ktoré prinesú reálne zlepšenia pre život a fungovanie Slovenska. „Chceme ukázať, že máme odborníkov, ktorí vedia, čo je potrebné uskutočniť, aby sa Slovensko stalo lepším miestom pre život všetkých ľudí, nielen pre oligarchov. Naše hnutie má odborníkov a chceme ich ukázať celému Slovensku a prebrať tým viac zodpovednosti. Očakávame, že si naši tieňoví ministri vytvoria odborné tímy,“ uviedol.

Kultúra Viskupičovi, envirorezort Budajovi

Členmi tieňovej vlády sú: Richard Vašečka (ministerstvo obrany), Jozef Viskupič (ministerstvo kultúry), Martin Fecko (ministerstvo pôdohospodárstva), Soňa Gaborčáková (ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny), Milan Vetrák (ministerstvo spravodlivosti), Ján Budaj (ministerstvo životného prostredia), Eduard Heger (ministerstvo financií a hospodárstva), Veronika Remišová (ministerstvo zahraničných vecí, boj proti korupcii, eurofondy), Ján Marosz (ministerstvo dopravy), Marek Krajčí (ministerstvo zdravotníctva), Gábor Grendel (ministerstvo vnútra), Miroslav Sopko (ministerstvo školstva), Peter Pollák (rómska reforma).

Súčasná vláda nemá podľa Veroniky Remišovej víziu a nevie, ako by našu krajinu posunula dopredu. „V kľúčových oblastiach, akými sú zdravotníctvo alebo školstvo, zaostávame, regionálne rozdiely máme jedny z najväčších zo všetkých vyspelých krajín sveta. V sociálnej oblasti hlavné návrhy svojho sociálneho balíčka odkopírovala vláda od nášho hnutia, príkladom sú príplatky za prácu v nedeľu a cez víkendy či zvýšenie materského. Vláda nemá nápady,“ upozornila Remišová s tým, že súčasná vláda je vládou škandálov.

„Pomaly neprejde ani týždeň, aby sa neobjavila nová kauza. Naposledy nominanti Smeru bez hanby podpísali odmenu 77 miliónov eur pre jedného advokáta a najnovšie mu aj 17 miliónov vyplatili. Obrovská kauza sa rodí aj na ministerstve obrany. Minister za SNS plánuje veľmi pochybným spôsobom kupovať obrnené transportéry, za ktoré po rozpočítaní každá jedna domácnosť na Slovensku bude musieť zaplatiť 600 eur. A to nespomínam rôznych bašternákovcov a iných cudzopasníkov, ktorí sa priživujú na našich spoločných peniazoch,“
pripomenula kauzy vlády.

Nie všetci raz budú ministrami

Tretím problémom vlády podľa Remišovej je, že je neschopná. „Čo iné ako neschopnosť, ak nechcem hovoriť rovno o rozkrádaní, bol najväčší eurofondový škandál na ministerstve školstva, na ktorý sme upozorňovali v lete. Naše zistenia potvrdila ešte v lete Európska komisia a teraz aj kontrola Najvyššieho kontrolného úradu. Alebo desiatky miliónov eur, ktoré ako pokuty dostal minister Kaliňák a my všetci sa budeme musieť na jeho neschopnosť poskladať a vracať peniaze do Bruselu. Peniaze, ktoré sme mohli použiť na rozvoj Slovenska,“ uviedla. Remišová je presvedčená, že túto neschopnú vládu, vládu škandálov a bez vízie, treba vymeniť. „Prichádzame preto s našou tieňovou vládou. Odborníci a poslanci z nášho hnutia sa budú tejto vláde pozerať na prsty. Považujeme za potrebné, aby každý jeden minister mal svojho oponenta. Naši tieňoví ministri budú vládu pozorne sledovať a prinášať vlastnú víziu a vlastné nápady,“ vyhlásila.

Remišová pripustila, že nie všetci z tieňových ministrov raz ministrami budú. „Naši tieňoví ministri takisto nemajú k dispozícii aparát ministra so stovkami úradníkov. Spájajú ale odborníkov z rôznych oblastí, na spoluprácu prizývame odborníkov zo zahraničia,“ uviedla. Tieňová vláda je podľa nej v prvom rade o tvrdej práci. „Tak to bude aj pri našich tieňových ministroch, pretože v budúcich voľbách chceme ľudí presvedčiť o našej vízii pre prosperujúce a spravodlivé Slovensko,“ dodala.

Poslanec hnutia Ján Budaj upozornil, že OĽaNO vzniklo ako protestné hnutie, čím sa ani netajilo. „OĽaNO dnes prekračuje hranicu dospelosti. Prestáva byť len kritickou silou, ale začína byť alternatívou,“ konštatoval.

SaS: Zložili by sme ju na počkanie

Vytvorenie tieňovej vlády hnutím OľaNO vníma SaS ako legitímnu aktivitu každej strany, ktorá nemôže narušiť vzájomnú spoluprácu. Ako uviedla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková, liberáli by tieňovú vládu z vlastných tímlídrov zložili na počkanie, dnes to však pre SaS nie je otázka dňa.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) sa teší na spoluprácu s Eduardom Hegerom, ktorého OĽaNO urobilo tieňovým ministrom financií a hospodárstva. "Blahoželám Eduardovi Hegerovi k získaniu pozície tieňového ministra financií a teším sa na spoluprácu," uviedol Kažimír.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok