Odvolanie nepomohlo. Bývalý starosta Višňového dostal 20-ročný trest

TA3 TASR
20.11.2017 12:00

Krajský súd v Trenčíne v pondelok zamietol odvolanie bývalého starostu obce Višňové v okrese Nové Mesto nad Váhom a potvrdil rozhodnutie Okresného súdu Trenčín. Ten Jaroslava Baču odsúdil v júni na 20-ročný trest za pokus o vraždu svojej bývalej manželky. Rozhodnutie KS je právoplatné.

Odvolanie nepomohlo. Bývalý starosta Višňového dostal 20-ročný trest
SITA/Tomáš Somr

Obeť požiadala políciu o ochranu

Bača si dnes definitívny verdikt súdu vypočuť neprišiel, dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. Súd zároveň vydal príkaz na zadržanie odsúdeného a jeho dodanie do výkonu trestu odňatia slobody. Šesťdesiatnik Bača si má trest odpykať vo väzení s maximálnym stupňom stráženia, okrem toho má svojej obeti zaplatiť 34-tisíc eur. Proti dnešnému rozhodnutiu súdu nie je prípustný opravný prostriedok.

Jeho bývalá manželka Janka Bačová vyjadrila spokojnosť s verdiktom Krajského súdu v Trenčíne. Napriek tomu netajila obavy o svoj život, keďže páchateľ je stále na slobode. Ešte pred dnešným verejným zasadnutím senátu trenčianskeho súdu požiadala políciu o ochranu. Zvýšený počet policajtov monitoroval aj dnešné konanie na súde.

Vystrelil dvakrát

Bača čelil obvineniu z obzvlášť závažného pokusu vraždy v štádiu pokusu za svoj čin z marca 2014, keď v obci Višňové v okrese Nové Mesto nad Váhom minimálne dvakrát vystrelil na svoju vtedajšiu manželku, pričom ju trafil do ľavej strany hrude a do ramena. Ženu s vážnymi zraneniami hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne.

Krajská prokuratúra v Trenčíne trestné stíhanie Jaroslava Baču v roku 2014 s poukázaním na psychiatrický posudok zastavila pre jeho nepríčetnosť v čase spáchania skutku. Podľa posudku trpel vtedajší starosta žiarlivostnou paranojou. Prokurátor Generálnej prokuratúry toto uznesenie zrušil a krajskej prokuratúre prikázal, aby vo veci ďalej konala. Okresný súd v Trenčíne mal v júni tohto roku k dispozícii nový psychiatrický posudok, ktorý nepotvrdil nepríčetnosť obvineného. Baču odsúdil na dvadsať rokov väzenia v ústave s maximálnym stupňom stráženia, ako aj na náhradu škody poškodenej bývalej manželke a príslušnej zdravotnej poisťovni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok