V Tatrách pribudlo množstvo snehu, pre sever vydali výstrahy

TA3 TASR
20.11.2017 09:52

Spontánne lavíny hrozia v našich najvyšších horách, kde aktuálne pribudlo približne 20 centimetrov nového snehu. Problémy hrozia aj pod Tatrami - meteorológovia vydali pre okresy severného slovenska výstrahy pred snehovými jazykmi a závejmi.

Turisti môžu byť ohrození pádom lavín

Na miestach s čerstvým snehom je pokrývka len mierne spevnená a môžu sa vyskytnúť spontánne lavíny. Vo Vysokých a Západných Tatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostaných pohoriach trvá len malé lavínové nebezpečenstvo. Uviedol to Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Nebezpečné sú podľa Biskupiča najmä najvyššie položené žľaby a muldy, kde sa môže nachádzať väčšie množstvo nafúkaného snehu. V priebehu dňa sa očakáva naberanie vetra na sile, preto je predpoklad tvorby snehových dosiek na záveterných stranách hrebeňov.

Do našej oblasti v týchto dňoch prúdi chladný morský vzduch, ktorý priniesol snehové prehánky. „V pondelok ráno sa na horách ochladilo, bolo zamračené a snežilo. Sneh však bol na väčšine miest prachový a previevaný vetrom,“ vysvetlil Biskupič. Podľa jeho slov najviac snehu napadlo vo Vysokých a Západných Tatrách, a to najmä na západných náveterne orientovaných lokalitách. „Sneh je vplyvom vetra nerovnomerne rozložený, preto treba pamätať na to, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžu byť turisti ohrození pádom lavín,“ uzavrel.

Varovanie platí do pondelňajšieho popoludnia

Výstraha sa týka okresov Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad a Kežmarok.

Slovenský hydrometeorologický ústav tu ojedinele očakáva tvorbu snehových jazykov, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. "Výskyt snehových jazykov je v danom ročnom období a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozornil SHMÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok