Nemecku hrozia voľby, strany sa nedohodli na migrantoch

TA3
20.11.2017 06:46

Nemecká kancelárka a šéfka CDU Angela Merkelová je presvedčená o tom, že konzervatívna únia CDU-CSU, slobodní demokrati a Zelení, sa mohli dohodnúť na vzniku novej vlády, ak by chceli. Slobodní sa však rozhodli rokovania ukončiť.

Do koalície chceli FDP aj Zelených

Líder Slobodnej demokratickej strany Christian Lindner oznámil, že strana už nebude pokračovať v koaličných rokovaniach, pretože odmieta ďalej ustupovať od svojich princípov. "Je lepšie nevládnuť, ako vládnuť nesprávne," vyhlásil.

Čo sa bude po zlyhaní rozhovorov diať ďalej, zatiaľ nie je známe. Kresťanskodemokratická únia Nemecka/Kresťansko-sociálna únia Bavorska nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, jednoznačný víťaz parlamentných volieb, ktoré sa konali 24. septembra, chcela zobrať do koalície okrem FDP aj Zelených, s ktorými by sa mohla pokúsiť o sformovanie menšinovej vlády. Nemecko však pravdepodobne čakajú predčasné voľby.

Nevyriešili sporné otázky

Merkelová sa stretne s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom, ktorému formálne oznámi zlyhanie koaličných rokovaní. "Je to deň pre hlboké úvahy o tom, ako pokračovať s Nemeckom. Ako kancelárka urobím všetko pre to, aby som zabezpečila dobré riadenie krajiny v nadchádzajúcich zložitých týždňoch," vyjadrila sa.

Stranám zapojeným do koaličných rokovaní sa nepodarilo vyriešiť viacero sporných otázok. Podľa spravodajského portálu BBC sa značne rozchádzali v problematike daní, migrácie aj ochrany životného prostredia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok