Nesmieme si všetkých Rusov mýliť s komunizmom, vyzval Danko v TA3

TA3 TASR SITA
19.11.2017 12:25

Príležitosť vystúpiť v ruskej Štátnej dume nedostane hocikto. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda Národnej rady a šéf SNS Andrej Danko s tým, že za každým slovom svojho stredajšieho prejavu v ruskom parlamente si stojí a bolo mu cťou tam vystúpiť.

Danko nevidí Volodina ako problém

"Ak niekto bude mať možnosť vystúpiť v Číne, či v inej svetovej veľmoci, to pomôže národu. Ja som v prejave nepovedal, že vystupujeme z EÚ. Poďakoval som za históriu, poukázal som na pozitíva. Myslíte si, že prezidenti USA a Ruska si nadávajú? Musíte vnímať súvislosti," apeloval Danko. Podľa jeho slov rok 1968 odsudzujeme, ale to neznamená, že máme zabudnúť na obdobie druhej svetovej vojny, kedy Rusi oslobodili našu vlasť.

"Nesmieme si všetkých Rusov mýliť s komunizmom. Ak by som ich mal všetkých odsudzovať kvôli ideológii, museli by sme všetkých Nemcov súdiť za ideológiu fašizmu," odkázal s dôvetkom, že aj národy, ktoré si historicky ublížili, si musia odpustiť.

To, že pozvanie dostal od predsedu ruského parlamentu Viačeslava Volodina, ktorý je na sankčnom zozname, Danko ako problém nevidí. "Treba sa zamyslieť nad tým, čo sankcie znamenajú. Duma sankcie nemá. Rusko nie je izolovaný štát, je tam veľa návštev. Ide tam český prezident Miloš Zeman, bol tam nemecký prezident, šéf izraelského parlamentu. Ale vystúpenie v Dume Rusi každému neponúknu," povedal.

Potenciál ruského jazyka

Danko apeloval, aby sme si nemysleli, že okolitý svet Rusko ignoruje. "Ak by nám ušiel vlak, bude nás to mrzieť. Štáty EÚ svoje obchodné vzťahy s Ruskom rozvíjajú. Po mojich návštevách v Rusku sa zamýšľam, či sankcie fungujú, lebo tam vidím návštevy európskych predstaviteľov a obchodné prepojenia. Slováci by boli veľmi nešťastní, keby nám tento vlak ušiel. To pochopili Maďari, Srbi aj Čiernohorci. Nebuďme sebatrýzniaci národ, je tu veľký potenciál," upozornil.

Líder SNS zopakoval, že na Slovensku je veľký potenciál na rozšírenie výučby ruského jazyka, ale aj vnímania ruskej kultúry. "Prečo by sme popri americkej a nemeckej hudbe nemali mať aj trochu ruskej? Zabúdame na ruské umenie a kultúru. Prečo si polarizujeme svet a bijeme sa do pŕs, kto je lepší a kto horší?" pýtal sa.

Konzultácia s Lajčákom

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v stredu po rokovaní vlády informoval, že Danko s ministerstvom nekonzultoval svoj prejav. Danko spresnil, že v delegácii mal štátneho tajomníka rezortu Lukáša Parízka (nom. SNS) a s ministrom Lajčákom si to podľa vlastných slov vysvetlil. Danko dodal, že SNS je v koalícii a takisto určuje politiku. „Som predseda koaličnej strany, nebudem sa nikoho pýtať, ani Šebeja, ani Lajčáka, či môžem mať prejav,“ povedal.

Danko si myslí, že Lajčák, ktorý teraz pôsobí ako predseda Valného zhromaždenia OSN, si musí svoj program usporiadať tak, aby mal všetky informácie. Myslí si, že zo strany Lajčáka v budúcnosti takéto vyjadrenia už nezaznejú. "Na druhej strane, som predsedom NR SR a koaličnej strany a nebudem sa nikoho pýtať, či môžem pozdraviť Rusov," odkázal.

V súvislosti s 28. výročím Novembra '89 Danko poznamenal, že v tento deň si vždy spomenie na svoje gymnaziálne časy. "Mali sme šancu zbaviť sa ideológie, ktorá zaťažovala našich rodičov. Ale prišli aj ťažké časy. Treba si však uvedomiť, že život nie je čiernobiely, sloboda neznamená anarchiu. Treba mať zlatú strednú cestu," odporučil.

Podľa Danka sa v roku 1989 na námestiach štrngalo hlavne za to, aby tu nebola vláda jednej strany, aby sme mohli slobodne podnikať a cestovať. "Ale určite sme neštrngali za niektoré javy a procesy, ktoré potom nastali. V určitých prejavoch médií a politikov vidíme anarchiu, snahu o destabilizáciu spoločnosti, a to sú veľmi nebezpečné témy," dodal.

Slovenské riešenie pre obranu

Danko sa vyjadril, že chce zachrániť slovenské zbrojárske továrne a strojárstvo. Objasnil, že čo najväčšia časť akéhokoľvek vojenského zariadenia, ktoré je možné nakúpiť, bola vyrobená na Slovensku. "Nebuďme hlúpi. Ak si Slovenská republika prezbrojuje svoju armádu, musí mať slovenské riešenie. Nič iné ma nezaujíma. Samozrejme, že je veľmi dôležitá aj transparentnosť, ale musíme mať svoj výrobok. Zničili sme si zbrojárstvo a ak teraz pri prezbrojovaní nedáme šancu našim výrobcom, už nikdy neoživíme ani toto torzo," myslí si.

Danko je rád, že pri plánovanom nákupe obrnených transportérov za 1,2 miliardy eur bolo nastavené slovenské riešenie. "Našli sme podporu v koalícii aj pochopenie u prezidenta Andreja Kisku. Dôležité je, aby sa slovenskí vojaci už nehanbili chodiť na cvičenia NATO a aby sa to konečne začalo riešiť," odkázal.

Na margo transparentnosti a utajenia projektu podotkol, že obsahuje niektoré obchodné informácie, ktoré zverejnené byť nemôžu. "Sú to materiály, ktoré som po obsahovej stránke nevidel, lebo podliehajú režimu utajenia. Je tam veľa technických vecí a ja nepovažujem za potrebné sa s nimi oboznamovať," vysvetlil. Danko je presvedčený, že mnohým lobistom sa nepáči, že vláda preferuje slovenské výrobky, a preto pripravovaný nákup kritizujú. "Starajú sa do toho roky, a to s jediným cieľom - zavďačiť sa svojim sponzorom. Niekomu sa narušili pripravované plány," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok