Patríme k špičke v oblasti slobody a občianskych práv, vyhlásil Fico

TA3 TASR
18.11.2017 18:43

Slovensko je asi jedna z najslobodnejších krajín na svete. Pokiaľ ide o slobodu tlače a médií, podľa rôznych hodnotení patrí do svetovej špičky. To isté môžeme tvrdiť pri kvalite občianskych práv. Našou povinnosťou je venovať sa teraz viac sociálnym právam.

17. november a Alexander Dubček

Pred spoločným obedom so študentmi to pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva na Úrade vlády vyhlásil v sobotu premiér Robert Fico. „Máte možnosti slobodne cestovať, vzdelávať sa, získavať informácie pre svoj individuálny rast. Asi si neviete predstaviť, že by ste teraz čakali na hranici v Bergu dve hodiny, kde by vás šacovali policajti, colníci, pootvárali by vám kufre, museli by ste mať tisíc povolení, devízový prísľub, zmenené šilingy. Toto je všetko história. A možno robíme chybu, že vám dostatočne nehovoríme, aké to bolo a aký je to obrovský rozdiel,“ povedal Fico.

Doplnil, že pre neho osobne je 17. november spojený predovšetkým s menom Alexandra Dubčeka. „Hovorím to preto, lebo udalosti, ku ktorým došlo 17. novembra, dali šancu vrátiť sa do politiky človeku, ktorý stelesňoval v osobnej rovine príklad odvahy a ľudskej statočnosti,“ uviedol.

Priorita na sociálnej politike

Dubček podľa neho pochopil, že spoločnosť na jednej strane musí byť slobodná, ale na druhej strane musí mať nejaké pravidlá a hodnoty. „A on hovoril o hodnotách veľmi silnej sociálnej solidarity,“ skonštatoval Fico. Slovensko podľa neho patrí k svetovej špičke v oblasti slobody a rešpektovania občianskych práv a momentálne „je našou povinnosťou venovať sa teraz viac sociálnym právam.“

Pozvaní 18 študenti sa zúčastnili na odbornom seminári v Medzinárodnej protikorupčnej akadémii IACA v rakúskom Laxenburgu. Ich dvojdňový vzdelávací pobyt dohodol na septembrovom stretnutí s dekanom akadémie Martinom Kreutnerom predseda vlády SR Robert Fico spoločne s riaditeľom Odboru prevencie korupcie na Úrade vlády SR Petrom Kovaříkom. Na neformálnom obede sa zúčastnil aj minister vnútra Robert Kaliňák či poslanec Národnej rady Erik Tomáš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok