Utečencom chýbajú domáce produkty, pomohli oživiť ich export

TA3 TASR
18.11.2017 11:30

Veľa sýrskych utečencov v Nemecku muselo prijať fakt, že sa im nepodarí tak skoro vrátiť sa do vlasti, kde už siedmy rok zúri občianska vojna. Začali si preto budovať nový život v hostiteľskej krajine. A to viedlo k zvýšenému dopytu po produktoch s označením "Vyrobené v Sýrii".

Utečencom chýbajú domáce produkty, pomohli oživiť ich export
SITA/AP

Tovar zmierňuje túžbu po návrate

Dovoz tovarov, na ktoré boli zvyknutí, im totiž pomáha zmierniť túžbu po domove. Zoznam obľúbených produktov 1,5 milióna Sýrčanov, ktorí prišli v uplynulých troch rokoch do Nemecka, je pestrý, od orechov cez baklavu a sezamovú pastu, až po oblečenie, vertikálne špirálové grily či vosk na odstraňovanie chĺpkov.

"Ľudia chcú tie isté veci, na ktoré boli zvyknutí v Sýrii," povedal obchodník Anas Msouty z Hamburgu.
"Nemecký trh je plný podobných produktov z Turecka, ale Sýrčania chcú sýrsky tovar," dodal otec šiestich detí, ktorý musel opustiť svoju továreň na výrobu islamského dámskeho oblečenia na predmestí Damasku.

Objednávky jeho firmy Sajeda, od založenia začiatkom roka 2016, už vzrástli až 25-násobne. Aktuálne dováža 25 ton sýrskych produktov mesačne.

Otvorili desiatky reštaurácií a obchodov

A nie je jediným Sýrčanom, ktorý postavil svoj biznis na túžbe krajanov po domove. Vo všetkých veľkých nemeckých mestách v ostatných dvoch rokoch pribudli desiatky sýrskych reštaurácií, obchodov a supermarketov. Len v Berlíne sa v tomto roku otvorilo najmenej päťdesiat nových sýrskych reštaurácií a zhruba rovnaký počet supermarketov.

Nárast dopytu po sýrskych produktoch pomáha postupne oživiť sýrsky export do Nemecka, ktoré prijalo viac sýrskych utečencov ako iné štáty na kontinente.

Hodnota exportu je pod predvojnovou úrovňou

Konkrétne, v roku 2016 dosiahla hodnota sýrskeho exportu do Nemecka 15,5 milióna eur a podľa predbežných údajov, len za prvých päť mesiacov tohto roka sa vyšplhala na 8 miliónov eur.

Toto je však stále hlboko pod "predvojnovou úrovňou", keď export zo Sýrie do Nemecka atakoval hranicu 100 miliónov eur ročne.

A zdá sa, že oživenie exportu do Nemecku sa zhoduje so zmierňovaním poklesu ekonomickej aktivity v Sýrii. Svetová banka odhaduje, že hrubý domáci produkt krajiny, ktorý sa v rokoch 2011-2015 znížil o 61 %, v roku 2016 klesol už len o 2 %, aj keď hlavným dôvodom zlepšenia bolo podľa SB spomalenie odchodu obyvateľstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok