Turecko opustilo cvičenia NATO, je za tým incident s Atatürkom

TA3 TASR
17.11.2017 22:55

Turecko stiahlo 40 svojich vojakov z cvičenia NATO v Nórsku. Ako dôvod uviedlo, že portrét zakladateľa moderného tureckého štátu Mustafu Kemala Atatürka a meno súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana boli počas cvičenia na "zozname nepriateľov".

Erdogan podľa televízie spresnil, že turecké vedenie sa po tomto incidente rozhodlo svojich vojakov z manévrov stiahnuť. Dodal, že generálny štáb tureckej armády od neho dostal rozkaz stiahnuť tureckých vojakov z Nórska, aj keby jeho a Atatürkovo meno zo zoznamu vyškrtli. "Nariadil som vojakov okamžite stiahnuť, pretože aliancia taká byť nemôže," spresnil Erdogan. NATO nebolo bezprostredne schopné poskytnúť žiadne informácie o údajnom incidente.

Nórsko bolo dejiskom veliteľsko-štábneho cvičenia, na ktorom sa zúčastňovali pozemné jednotky, ako aj odborníci na správu informačných systémov.

Erdoganovo vyhlásenie sa objavilo v čase napätia vo vzťahoch medzi Tureckom a jeho kľúčovými spojencami v rámci NATO, najmä USA a Nemeckom. Turecko sa naopak v poslednom čase výrazne zblížilo s Ruskom, s ktorým spolupracuje aj v rámci snáh o riešenie krízy v Sýrii. V septembri Turecko podpísalo s Ruskom významnú zmluvu o nákupe ruského protiraketového systému S-400, čím vyvolalo ďalšie znepokojenie u svojich západných partnerov. Systémy S-400 totiž nie sú kompatibilné s vojenskou technikou NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok