Študenti vyzývajú na návrat k odkazu Nežnej revolúcie

TA3 SITA
17.11.2017 13:31

Študenti z občianskych iniciatív vyzývajú všetkých mladých ľudí, ktorým záleží na Slovensku, aby sa nebáli verejne angažovať, aby boli aktívnou súčasťou občianskej verejnosti, aby nerezignovali na to, aká bude budúcnosť, v ktorej budeme spoločne žiť.

Študenti vyzývajú na návrat k odkazu Nežnej revolúcie
SITA/Martin Medňanský ilustračné

Mladí podpísali výzvu

"Vládnu nám politici, z ktorých viacerí si november '89 nevšimli. Niektorí sa k tomu otvorene priznali, iní o tom svedčia svojimi skutkami, ktoré idú priamo proti demokratickému a slobodnému zriadeniu, ktoré pre nás naši rodičia pred 28 rokmi vybojovali," vyhlásili zástupcovia iniciatív SOMZA, Pamätaj, Nie v našom meste, SKonferencia, konferencia zahraničných študentov a Protikorupčný pochod vo výzve mladým ľudom k 28. výročiu nežnej revolúcie. O výzve informovali členovia SOMZA Dominik Harman a Matej Pavlovič.

"My, dole podpísaní mladí ľudia sa hlásime k odkazu našich rodičov a starých rodičov, ktorí stáli na námestiach v novembri 1989. Rovnako ako im, ani nám nie je ľahostajný osud našej krajiny". Dodali, že rozumejú frustrácií svojich rovesníkov. "Každý z nás už aspoň raz za život cítil ten pocit beznádeje - pocit, že štát a politici sa na nás vykašlali a namiesto hľadania spoločného dobra sa len plnia bezodné gágory hŕstke vyvolených, z ktorých väčšina len po novembri '89 rýchlo vymenila stranícku knižku za falošný závoj demokracie. Aj z tohto dôvodu dnes medzi mladými rastie nezáujem o veci verejné a podpora extrémistických a antisystémových strán. Rozumieme tomu. Veríme, že tento nezáujem a podpora extrémistov pramení zo zúfalstva nad súčasným stavom demokracie a slobody. Preto vám na tomto mieste chceme povedať: Ľahostajnosť a extrémisti nie sú riešenie," píše sa vo výzve mladým.

Avšak študenti z občianskych iniciatív si myslia, že situácia zďaleka nie je taká beznádejná a navrhujú riešenie. "Nositeľom hodnôt novembra '89 sa musí stať každý jeden z nás. Dnešná doba totiž boju za slobodu a demokraciu nahráva. Ak správne uchopíme možnosti, ktoré máme k dispozícii," apelujú študenti z občianskych iniciatív. Na záver uviedli, že nastal čas dokončiť revolúciu pokojným, cieľavedomým a odvážnym riešením problémov, ktoré okolo seba vidíme.

Presne pred 28 rokmi

Presne 17. novembra 1989 sa v ČSSR začala nežná revolúcia, udalosti, počas ktorých sa zrútil komunistický režim. Sedemnásteho novembra 1989 zorganizovali pražskí študenti spomienkovú slávnosť k 50. výročiu 17. novembra 1939 a brutálny policajný zákrok proti nim na pražskej Národní třídě vyvolal rozhorčenie celej verejnosti a ďalšie protesty.

K štrajku na vysokých školách v Československu sa pridali herci a od 20. do 26. novembra sa konali denne stotisícové manifestácie v celej ČSSR. Vzniklo Občianske fórum a Verejnosť proti násiliu. 24. novembra odstúpil Miloš Jakeš z funkcie generálneho tajomníka ÚV KSČ a 27. novembra sa uskutočnil generálny štrajk. Dňa 29. novembra Federálne zhromaždenie ČSSR zrušilo ústavný článok o vedúcej úlohe KSČ v spoločnosti, 3. decembra bola vymenovaná nová vláda s komunistickou väčšinou, ktorú verejnosť odmietla.

Desiateho decembra prezident Gustáv Husák vymenoval novú vládu ”národného porozumenia” (v zložení desať komunistických ministrov, jedenásť nekomunistických) na čele s Mariánom Čalfom. V ten istý deň prezident Gustáv Husák odstúpil a 29. decembra 1989 bol za prezidenta ČSSR zvolený Václav Havel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok