Za problémy nemôže sloboda. Ministri na Facebooku reagujú na rok 1989

TA3 TASR
17.11.2017 12:44

Za množstvo problémov, ktorými sme si od roku 1989 prešli a ktoré nás ešte len čakajú, nemôže sloboda, iba spôsob, ako s ňou niekedy nakladáme. Myslí si to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Na Nežnú revolúciu spomínala so spolustraníkmi už 16. novembra na bratislavskom Námestí SNP.

Za problémy nemôže sloboda. Ministri na Facebooku reagujú na rok 1989
TASR/Vlastimír Andor

Atmosféra novembrových dní v roku 1989 zostane pre Žitňanskú nezopakovateľným zážitkom a ďakuje všetkým, ktorí sa pričinili o slobodu v našej krajine. "Dnes sa na odpore voči demokracii, a tým pádom aj slobode, profilujú viaceré nové hnutia a politici. Aj preto treba zvlášť v tento deň opakovať, že za množstvo problémov, ktorými sme si od roku 1989 prešli a ktoré nás ešte len čakajú, nemôže sloboda, len spôsob, ako s ňou niekedy nakladáme," napísala na sociálnej sieti.

Na Nežnú revolúciu spomína aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, ktorá v Novembri '89 podľa vlastných slov tiež stála na námestí. "Bol to prelomový dátum. Získali sme väčšiu slobodu, možnosť cestovať do zahraničia, podnikať, vyjadrovať sa," pripomenula na sociálnej sieti. Demokracia a sloboda sú podľa nej pekné, ale je ešte mnoho vecí, ktoré by sa mohli zmeniť.

"Chodíme často do zahraničia, ale nepoznáme rodné Slovensko," hovorí vo videu. V zahraničí podľa nej spoznávame chute svetovej gastronómie, ale často nepoznáme naše potraviny. "Máme slobodu slova, ale nepočúvame blížnych, kolegov a často rozhodujeme o tom, čo nám nepatrí," doplnila.

Nežnú revolúciu si pripomínali aj na ministerstve obrany. "Aj s odstupom času si náš obdiv zaslúži skutočnosť, že ako národ sme sa dokázali opäť raz zomknúť, vydržať a nepoľaviť zo svojich požiadaviek, až kým sme neprešli cieľovú rovinu," povedal k Novembru '89 minister obrany Peter Gajdoš. Teraz je podľa neho našou úlohou chrániť a vážiť si slobodu a demokraciu, ktoré sa nám podarili dosiahnuť pred takmer 30 rokmi. "A nepovažovať to nikdy za samozrejmosť," doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok