Stretnutie prezidentov Nemecka a Slovenska má prehĺbiť vzťahy

TA3
17.11.2017 12:17

Odkaz 17. novembra a súčasné európske problémy. To boli hlavné témy prvej návštevy prezidenta Nemeckej spolkovej republiky na Slovensku. Frank-Walter Steinmeier sa stretol s prezidentom Andrejom Kiskom. Hovorili spolu o náraste extrémizmu aj budúcnosti Európskej únie.

Kiska zdôraznil spoluprácu

Kiska so Steinmeierom diskutovali o budúcnosti Európskej únie, problémoch nárastu extrémizmu, nacionalizmu, populizmu, novodobého fašizmu či hospodárskych otázkach. Na spoločnom brífingu o tom informovali obaja prezidenti.

Kiska zdôraznil, že je pre neho veľkou cťou privítať nemeckého prezidenta práve 17. novembra, kedy si pripomíname na Slovensku Deň boja za slobodu a demokraciu. „Možno sa nám pred 28 rokmi ani nesnívalo, že raz budeme stáť spolu s prezidentom Nemecka ako partner, ako krajiny, ktoré sú spolu v jednom úžasnom projekte Európskej únie, ako partneri v rámci Schengenu, kde neexitujú hranice, ako partneri, ktorí majú rovnakú menu, ako partneri, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty demokracie a slobody,“ skonštatoval v tejto súvislosti Kiska.

Pripomenul, že Nemecko nie je pre Slovensko len partnerom v slobodnom demokratickom svete. „Nemecko je pre našu krajinu nesmierne dôležitým hospodárskym partnerom - 20 percent nášho obchodu je zrealizovaných s Nemeckom. Náš spoločný obrat činí viac ako 26 miliárd eur a viac ako 15 miliárd eur tvorí export našej krajiny do Nemecka, a 450 investorov z Nemecka vytvorilo na Slovensku okolo 100.000 pracovných miest,“ vysvetlil.

Je to prvá návšteva

Nemecký prezident Steinmeier skonštatoval, že obe krajiny spája nielen hospodárstvo, ale aj politické pokroky oboch vlád. „Som presvedčený o tom, že aj my z úrovne hláv štátov budeme prispievať k tomu, aby sme tieto vzťahy prehlbovali,“ povedal.

Podľa jeho slov s Andrejom Kiskom hovorili aj o budúcnosti Európskej únie, o ktorú „máme momentálne starosť.“ „Po vystúpení Británie z Európskej únie musíme dbať na to, aby Európa opäť nadobudla a udržala si svoju funkčnosť,“ dodal.

Frank-Walter Steinmeier pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska na pozvanie slovenského prezidenta. Ide o jeho prvú návštevu Slovenska od nástupu do funkcie nemeckého spolkového prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok