V Jemene zomiera denne vyše sto detí, situáciu zhoršuje blokáda

TA3 TASR
17.11.2017 00:27

Približne 130 detí zomrie denne v Jemene v dôsledku chorôb a extrémneho hladu, ktoré sužujú túto vojnou zmietanú blízkovýchodnú krajinu. S odvolaním sa na stredajšiu správu medzinárodnej humanitárnej organizácie Save the Children o tom informovala agentúra AP.

V Jemene zomiera denne vyše sto detí, situáciu zhoršuje blokáda
SITA/AP

Počet umierajúcich detí podľa organizácie pravdepodobne ešte porastie pre pokračujúcu blokádu Jemenu. Podľa Save the Children zahynulo už v tomto roku v krajine vyše 50.000 detí. K blokáde vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie pristúpila po tom, ako 4. novembra šiitskí povstalci húsíovia vypálili balistickú raketu na saudskoarabskú metropolu Rijád. Vypálenie a zostrelenie rakety potvrdili obe strany. Sunnitská Saudská Arábia a USA následne obvinili šiitsky Irán z toho, že húsíom raketu dodal, čo povstalci popreli.

Rijád si za blokádu vyslúžil ostrú medzinárodnú kritiku, pričom OSN a ďalších zhruba 20 humanitárnych organizácií varovali, že blokáda by mohla dostať milióny Jemenčanov "na pokraj vyhladovania a smrti". Rijád následne po vlne kritiky v pondelok oznámil, že vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie začne znovuotvárať letiská a prístavy v Jemene.

Jemen sa zmieta v konflikte od roku 2014, keď šiitskí povstalci - tzv. húsíovia, podporovaní Iránom - dobyli metropolu Saná. To vtedy donútilo vládu medzinárodne uznávaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího ujsť a požiadať o vojenskú intervenciu susednú Saudskú Arábiu a štáty z oblasti Perzského zálivu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok