Pápež kritizoval zvrátený prístup ku klimatickým zmenám

TA3 SITA
16.11.2017 18:51

Pápež František vo štvrtok kritizoval ľudí, ktorí spochybňujú vplyv činnosti človeka na klimatické zmeny.

Pápež kritizoval zvrátený prístup ku klimatickým zmenám
SITA/AP

Jeden z najznepokojúcejších fenoménov

Názory, že klimatické zmeny sa dejú bez ohľadu na činnosť človeka, teda že by prebiehali rovnakým spôsobom aj keby ľudstvo nevypúšťalo do ovzdušia skleníkové plyny, označil pápež za "zvrátený prístup".

"Globálne otepľovanie je jedným z najznepokojúcejších fenoménov, ktorým ľudstvo čelí," uviedol pápež v stanovisku adresovanom účastníkom konferencie o boji proti klimatickým zmenám, ktorá sa v stredu začala v Bonne.

Vyjadril sa aj nemecký prezident

Jej hostiteľ, nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, v stredu v Bonne vyhlásil, že Spojené štáty, ktoré odstúpili od Parížskej klimatickej dohody, si môžu svoj krok ešte rozmyslieť a zvrátiť ho. "Poniektorí, ktorí opustili náš lodný mostík a nastúpili do gumeného člnu, sa môžu na našu veľkú loď o niekoľko rokov opäť vrátiť," vyhlásil nemecký prezident.

Hoci v roku 2015 vznikla celosvetová zhoda na Parížskej klimatickej dohode, ktorá zavádza viacero opatrení na obmedzenie emisií skleníkových plynov, jej dodržiavanie v praxi v júni tohto roku výrazne torpédoval americký prezident Donald Trump, keď oznámil, že Američania od dohody odstupujú, keďže je podľa neho pre USA ekonomicky nevýhodná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok