Chirurg sa priznal ku korupcii, pýtal peniaze a sľuboval protekciu

TA3 SITA
16.11.2017 13:22

Žilinský chirurg sa pred Špecializovaným trestným súdom v Banskej Bystrici priznal k rozsiahlej korupcii. Nielenže si od pacientov pýtal za vyšetrenia a zákroky stovky eur, ale zároveň im za nemalé peniaze sľúbil aj prednostné objednanie u svojich kolegov.

Uzavrel dohodu o vine a treste

Chirurg Ján Remšík priznal osem skutkov priamej a nepriamej korupcie. S prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú schválila samosudkyňa. Podľa rozsudku 54-ročný lekár za pokračovací zločin prijímania úplatku a za prečin nepriamej korupcie dostal trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na tri roky, peňažný trest dvetisíc eur a zákaz jeden rok vykonávať lekárske povolanie.

Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá. Zároveň s lekárom rovnako po schválení dohody o vine a treste odsúdili na peňažné tresty aj 37-ročného Martina Šuštiaka z Mojša pri Žiline a 59-ročného Petra Ovčíka z Veľkého Rovného. Obaja po dohode s Jánom Remšíkom sľúbili dať úplatky iným lekárom. Šuštiak prijal trest päťsto eur, Ovčík štyristo.

Lekár Ján Remšík pôsobil v postavení samostatne zárobkovo činnej osoby ako chirurg ambulancie úrazovej chirurgie v priestoroch žilinskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou. Orgány činné v trestnom konaní jeho korupčné správanie zadokumentovali v ôsmich prípadoch od novembra 2015 do januára 2016.

Lekár žiadal stovky eur

Od Martina Šuštiaka požadoval Remšík tristo eur pre prednostu kliniky v inom meste. Šuštiaka zároveň žiadal, aby lekárovi tejto kliniky sám dal tristo eur. Úplatky boli za to, že v zariadení poskytnú zdravotnú starostlivosť Šuštiakovej sestre. Od Petra Ovčíka žiadal Remšík úplatok dvesto a štyristo eur za vybavenie vyšetrenia a poskytnutie zdravotnej starostlivosti u dvoch lekárok špecialistiek v žilinskej nemocnici.

Lekár Remšík ďalej priznal, že za lekárske vyšetrenie istého muža v decembri 2015 zinkasoval od jeho manželky Evy tristo eur. V tom istom mesiaci od inžiniera Juraja zobral päťsto eur za to, že vybaví vyšetrenie, operáciu a následnú hospitalizáciu jeho exmanželky v žilinskej nemocnici.

Zaplatené sumy pripadajú štátu

V januári 2016 od toho istého inžiniera prevzal dvesto eur za vybavenie vyšetrenia a poskytnutie zdravotnej starostlivosti exmanželky na inom oddelení žilinskej nemocnice. Remšík za dvesto eur „loboval“ aj v prospech Zlatice H., pre ktorú vybavil vyšetrenie a poskytnutie zdravotnej starostlivosti na špecializovanom oddelení v žilinskej nemocnici.

Okrem lobovania v zdravotníckych zariadeniach vybavil Remšík za štyristo eur pre Jozefa K. pozitívny výsledok kontrolnej lekárskej prehliadky. Tú nariadila sociálna poisťovňa v súvislosti s prehodnotením Jozefovho zdravotného stavu, oprávňujúceho poberať invalidný dôchodok. V prípade, že trojica peňažný trest úmyselne nezaplatí, pôjde každý na tri mesiace do väzenia. Zaplatené sumy pripadajú štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok