Súd opäť prešetrí príčiny najväčšieho banského nešťastia

TA3 TASR
16.11.2017 09:12

Okresný súd v Prievidzi sa bude opäť zaoberať prípadom tragického výbuchu v bani v Handlovej, kde 10. augusta 2009 zahynulo 20 ľudí. Informáciu potvrdil hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus. „Na hlavné pojednávanie sú predvolaní dvaja znalci a jeden svedok,“ dodal Tarabus.

Súd opäť prešetrí príčiny najväčšieho banského nešťastia
SITA/Dušan Hein

Nemusel to byť výbuch

Svedčiť bude bývalý banský inšpektor a vedúci komisie na vyšetrenie príčin výbuchu Vladimír Tejbus, ktorý poukazuje na to, že celá tragédia sa odohrala inak, ako tvrdí oficiálna verzia a príčinou nebola príroda a vyššia moc, ale ľudský faktor. Smrť baníkov tak nemusel spôsobiť výbuch.

„Vnímam to ako veľké zadosťučinenie nielen pre mňa, ale najmä pre obete a pozostalých a považujem za prvý náznak toho, že by pravda mohla vyjsť najavo a spravodlivosti by sa učinilo zadosť. Verím, že popísanie všetkého, čo sa okolo toho banského nešťastia stalo, nielen v bani, ale aj na banských úradoch, vysvetlenia všetkých okolností z pohľadu porušenia banských bezpečnostných predpisov i fyzikálnych pochodov a princípu kauzality, a to na základe existujúcich dôkazov, ktoré boli doposiaľ ignorované, sa mi podarí pred súdom preukázať, že to, čo tvrdím od začiatku, má zmysel. Tým by sa preukázalo, že všetko bolo napokon inak, ako sa o tom oficiálne hovorí a ako bolo ustálené v odbornom posudku Obvodného banského úradu v Prievidzi,“ uviedol Tejbus, ktorý v októbri získal Rad Ďurka Langsfelda za občiansku statočnosť. Tejbus očakáva, že predmetom dôsledného prešetrenia nebudú len zodpovední za smrť baníkov, ale aj tí, ktorí bránili spravodlivému vyšetreniu.

Hlavný banský úrad sa v minulosti nechcel vyjadrovať k informáciám, že banské nešťastie v Handlovej v roku 2009 sa mohlo odohrať inak a príčinou smrti 20 baníkov a záchranárov nemusel byť výbuch. „Vzhľadom na prebiehajúce súdne konanie sa k danej otázke nemôžeme vyjadriť. Predpokladaný priebeh mimoriadnej udalosti je zdokumentovaný v spisovom materiáli, ktorý má súd k dispozícii,“ píše sa v stanovisku, ktoré poskytla kancelária predsedu HBÚ.

Vyšetrovanie stále pokračuje

Vyšetrovanie najväčšieho banského nešťastia v histórii znovu otvorili v októbri 2016 a stále nie je ukončené. „Trestné stíhanie vo veci zločinu marenia spravodlivosti nie je skončené, stále pokračuje. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru Prievidza vykonáva vo veci na základe pokynu prokurátora Okresnej prokuratúry Prievidza procesné úkony v zmysle Trestného poriadku,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Marián Sipavý.

Prokurátor Okresnej prokuratúry Prievidza najskôr na základe preskúmania vyšetrovacieho spisu zrušil uznesenie vyšetrovateľa z 12. septembra 2016, ktorým odmietol vec podozrenia zo zločinu marenia spravodlivosti, pretože bolo nezákonné. V uznesení o začatí trestného stíhania, ktoré má TASR k dispozícii, sa uvádza, že "páchateľ ako zamestnanec Hlavného banského úradu svojimi príkazmi pri vypracovaní správy o zistených skutočnostiach, ovplyvňoval prácu poradnej komisie".

Vzbudzujú pochybnosti

Prievidzský súd sa bude kauzou výbuchu opäť zaoberať po tom, čo Krajský súd v Trenčíne zrušil jeho pôvodný rozsudok v celom rozsahu a vrátil mu vec s tým, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol. Rozhodnutie vydal ešte koncom marca.

Prvostupňový súd, podľa verdiktu KS v Trenčíne, sa v danom prípade nevysporiadal so všetkými okolnosťami významnými pre rozhodnutie, pričom skutkové zistenia súdu prvého stupňa vzbudzujú pochybnosti o svojej správnosti. "Úlohou okresného súdu bude opätovne vypočuť znalcov so zameraním sa na príčiny vzniku banského nešťastia za účelom ustálenia pravej príčiny výbuchu vo vzťahu k reálnemu ovplyvneniu priebehu mimoriadnej udalosti konaním obžalovaných," vysvetlil Tarabus.

Troch uznali vinnými

Okresný súd v Prievidzi uznal trojicu zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza Ladislava H., Jozefa T. a Dalibora R. vinných z prečinu všeobecného ohrozenia ešte začiatkom mája 2015 a odsúdil ich na niekoľkoročné tresty odňatia slobody a zákazy činnosti vedúcich pracovníkov v bani.

K tragickému výbuchu došlo 10. augusta 2009 v dopoludňajších hodinách v podzemí vtedajšej Východnej šachty v bani v Handlovej. V dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia. Záchranári sa vtedy usilovali uhasiť požiar, ktorý v šachte vznikol. Výbuch nastal krátko po 9.30 h. Udalosť v handlovskej bani je považovaná za najväčšie nešťastie v histórii slovenského baníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok