Danko ako prvý Slovák vystúpil na pôde ruskej Štátnej dumy

TA3 SITA TASR
15.11.2017 13:41

Predseda nášho parlamentu Andrej Danko vystúpil s prejavom v pléne Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej Federácie. Išlo pritom o historický okamih, keďže doteraz na pôde Dumy nevystúpil žiaden zo slovenských politikov. Danko hovoril o tom, že Slovensko môže byť mostom medzi Úniou a Ruskom aj o zlepšení ekonomických vzťahov medzi Bratislavou a Moskvou.

Slovanské národy ako most

Bez silného Ruska podľa Danka nie je možný mier vo svete, pričom Rusko je súčasťou svetovej bezpečnosti - či sa to niekomu páči, alebo nie. Danko zdôraznil, že Slovensko je zodpovedným a konštruktívnym členom medzinárodného spoločenstva, pričom mier a stabilitu v Európe i vo svete nie je možné trvalo budovať bez spolupráce so svetovými veľmocami.

"Považujem preto za nevyhnutné udržiavať otvorenú komunikáciu. Slovanské národy východnej Európy musia byť mostom na komunikáciu a zlepšovanie vzťahov v celej Európe. Preto sme tu, aby sme zlepšili vzťahy a pomohli," povedal Danko poslancom ruskej Štátnej dumy.
Napriek zložitej medzinárodnopolitickej situácii Slovensko podľa šéfa parlamentu vníma Ruskú federáciu ako mimoriadne významného partnera. "Musíme stavať na tom, čo nás spája, bez ideologických bariér," povedal Danko a dodal, že v súčasnom svete prevláda negativizmus. "V tejto situácii nie je ľahké budovať mosty, omnoho viac pozornosti sa venuje tým, ktorí ich rúcajú," uviedol Danko.

Ruským poslancom pripomenul, že parlamenty oboch krajín vytvoria spoločnú komisiu zameranú na prehlbovanie hospodárskych vzťahov. "Rusko predstavuje pre Slovensko jedného z najdôležitejších obchodných partnerov a hospodárska spolupráca je dlhodobou  prioritou našich vzťahov," povedal Danko.

V prejave ďalej ocenil konkrétne kroky v posilnení spolupráce v oblasti  vzdelávania. Týka sa to chystaného vzájomného uznávania vysokoškolských diplomov, posilnenia výučby ruštiny na Slovensku a slovenčiny v Rusku a rozšírenia možností výmenných pobytov študentov. "Nie je žiadnym tajomstvom, že študovať na vašich univerzitách je otázka prestíže," podotkol Danko.

Len osem osobností z EÚ

Ako informoval Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR, za posledných 25 rokov len osem politických osobností z Európskej únie „malo tú česť vystúpiť s prejavom pred poslancami Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej Federácie“. Táto iniciatíva vzišla zo strany predsedu Štátnej dumy FZ RF Viačeslava Viktoroviča Volodina na bilaterálnom rokovaní v Moskve.

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko odcestoval v nedeľu spolu s delegáciou na oficiálnu návštevu Ruskej federácie.

V rámci pracovného programu sa stretol s predsedom Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Vjačeslavom Volodinom, predsedníčkou Rady federácie Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Valentinou Matvijenko, ako aj so svetovým šachovým veľmajstrom a súčasným podpredsedom Výboru pre medzinárodné vzťahy Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Anatolijom Karpovom. Parlamentná delegácia je na oficiálnej ceste po desiatich rokoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok