Ako sa dožiť 120 rokov? Nestaňte sa krehkými, radia odborníci

TA3 ČTK
18.11.2017 21:07

Aktívny spoločenský život, ktorý stimuluje mozog, správny jedálny lístok umožňujúci udržať si primeranú váhu či primeraná fyzická aktivita - to je recept na starnutie v zdraví, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Ako sa dožiť 120 rokov? Nestaňte sa krehkými, radia odborníci
SITA/AP

Seniori vytláčaní zo spoločnosti

V dnešnom hyper-efektívnom svete, kde sa všetko zrýchľuje, nie je dovolené zostávať pozadu. Krehkosť akejkoľvek povahy býva často len ťažko tolerovaná. To platí aj pre starých ľudí, ktorí tvoria čím ďalej tým početnejšiu vrstvu populácie. Vek však so sebou prináša väčšiu krehkosť a zraniteľnosť, a preto sú seniori vytláčaní zo spoločnosti a zo života. Krehkosť však nie je osudom, ktorý nás nevyhnutne čaká po prekročení 65. roku života.

"Je potrebné na rovinu povedať, že elixír dlhovekosti neexistuje. Starnúť, a pritom si udržať dobré zdravie, je však možné, ak čo najviac oddialime nástup krehkosti a zraniteľnosti," vysvetľuje Nicola Ferrarová, predsedníčka talianskej Spoločnosti pre gerontológiu a geriatriu. "Krehký starec na prvý pohľad nevyzerá tak zraniteľne, ale funkčnosť jeho organizmu sa postupne zhoršuje. Buď si niečo zlomí, prekoná chrípku, nezvratne zhoršiť jeho stav však môže aj smútok," dodáva.

Treba si všímať chôdzu

Krehkosť prichádza postupne, bez toho, aby sme si to uvedomovali. Myšlienky sú menej jasné, krok už nie je taký pevný, pohyby sú pomalšie a svaly slabnú. Stačí potom maličkosť, aby starý človek prišiel o svoju rovnováhu. Zraniteľnosť sa však dá zmerať a tak môžeme zistiť, koľko krokov nás ešte od tejto hranice delí.

dfg_7f000001-41a8-f23c.jpg

"Ak má starý človek problém udržať rovnováhu v stoji, napríklad keď prednoží jednu nohu, alebo ak sa nedokáže ľahko a bez podpory zdvihnúť zo sedadla, či ak sa jeho chôdza spomalí na menej ako jeden meter za sekundu, potom v dvoch prípadoch z troch príde o svoju sebestačnosť už do štyroch rokov," hovorí viceprezident Talianskej spoločnosti pre geriatrickú kardiológiu Niccolò Marchionni.

Najmä správna chôdza je podstatným faktorom, ktorý umožňuje zistiť stupeň zraniteľnosti. Je to aktivita, ktorá závisí na celkovom stave nervovej sústavy a svalov. Vidieť to napríklad vtedy, ak sa nedarí túto správnu chôdzu udržať - keď sa zhorší motorická koordinácia, ako sa to zvykne diať zároveň s poklesom kognitívnych funkcií. Deje sa to napríklad, ak človek trpí zápalom alebo sarkopenickou obezitou, kedy sú svaly prerastené tukom a už nie sú funkčné.

Recept je jednoduchý

Dobrou správou je, že čas, odkedy sa stávame zraniteľnými, nie je daný geneticky a teda ho môžeme odďaľovať. Recept je jednoduchý: aktívny spoločenský život, aby sa stimuloval mozog, zodpovedajúca a nie príliš hojná strava, ktorá je bohatá na výživné látky, pravidelná fyzická aktivita podľa zdravotného stavu. Cieľom je zabrániť tomu, aby sme v starobe prežívali len choroby a utrpenie.

klo_7f000001-4002-f36c.jpg

Znamená dlhší život zároveň aj dlhší čas strávený v nemohúcnosti? Väčšinou je to tak, ale údaje z rôznych európskych krajín ukazujú, že existujú výnimky, napríklad Taliansko a Španielsko, kde ľudia žijú v nemohúcnosti kratšiu dobu.

Opakom sú Island a Fínsko, kde sa síce žije dlho, ale horšie. Taliansko a Španielsko sú krajiny, kde sa najviac konzumuje ovocie a zelenina, zatiaľ čo strava na Islande alebo vo Fínsku má k stredomorskej diéte ďaleko. To svedčí o tom, že si môžeme udržať zdravie do vyššieho veku životným štýlom.

Všetci sa ale Matuzalemom nestaneme. Pokiaľ aj žijeme zdravo, neprekročíme maximálnu dĺžku života, ktorá sa zrejme pohybuje okolo sto dvadsiatich rokov. "Znamená to však, že sa môžeme dožiť vysokého veku v dobrej fyzickej kondícii," zdôrazňuje Niccolò Marchionni. "Stáva sa to stále častejšie: v posledných desiatich rokoch sa v Taliansku počet storočných zvýšil o 300 percent, dnes ich je asi 17.000. A všetci sú čulí a energickí," dodáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok