Lajčákovi sa nepozdáva, že Kiska a Danko nekonzultovali prejavy

TA3 TASR SITA
15.11.2017 12:55

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák nemá dobrý pocit z toho, že najvyšší ústavní činitelia Andrej Kiska a Andrej Danko s ním nekonzultovali prejavy, ktoré mali v europarlamente a v ruskej dume. Danko to v reakcii označil za "nehorázne komentovanie" a po návrate z Ruska chce žiadať od Lajčáka vysvetlenie.

Kiska v europarlamente, Danko v Dume

Dnes je taká paradoxná situácia, keď prezident Andrej Kiska vystupuje v Európskom parlamente a predseda NR SR Andrej Danko v ruskej Dume. Ani jeden, ani druhý, však svoje vystúpenia nekonzultovali s ministerstvom zahraničných vecí, a to nie je v poriadku. Po rokovaní vlády to priznal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

„Ako minister zahraničných vecí nemám dobrý pocit, že ústavní činitelia necítia potrebu konzultovať svoje zahraničnopolitické vystúpenia. Ja len dúfam, že tie vystúpenia nepôjdu každé v inom smere. To by malo nedobrý dopad na Slovensko,“ povedal Lajčák.

Samotné vystúpenie je v poriadku

Lajčák zároveň povedal, že nevidí problém v Dankovom vystúpení ako takom. „Vystúpenie v parlamente je v diplomatickej praxi považované za česť, nebolo to v pôvodnom programe, dozvedel som sa o tom, že bude vystupovať. Vystúpenie v najvyššom zákonodarnom orgáne je vnímané ako česť. Samotné vystúpenie je v poriadku, otázka je obsah, ale o tom vám neviem nič povedať,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Dodal, že vo všeobecnosti ústavní činitelia vystúpením v parlamente vzdávajú úctu občanom danej krajiny. „Nie je dôvod, prečo by sme nemali vzdať úctu občanom Ruskej federácie. Duma ako taká nie je na sankčnom zozname,“ povedal. Predseda ruskej Dumy Viačeslav Volodin je na sankčných zoznamoch pre anexiu ukrajinského Krymu.

Prezident Andrej Kiska je dnes na jednodňovej návšteve v Štrasburgu. Na programe má okrem prejavu v pléne aj stretnutie s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim. Šéf parlamentu Danko je na niekoľkodňovej návšteve Moskvy, kde sa stretol s Volodinom. Zhruba pred mesiacom bol v Petrohrade. Danko sa vyjadril, že pre armádne nákupy zrušil návštevu Švédska, aby ho neobviňovali z lobovania pre švédske stíhačky Gripeny. Slovensku však hrozí, že pre posúvanie termínu na nákup stíhačiek bude musieť predĺžiť abonentskú zmluvu s Ruskom na ruské migy.

Po návrate bude žiadať vysvetlenie

Danko bude po návrate z návštevy Ruska žiadať od ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka vysvetlenie. Danko chce vysvetlenie toho, čo považuje za "nehorázne komentovanie" vystúpenia predsedu NR SR v ruskej Štátnej dume.

Uviedla to šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková. "Pán predseda nevidí žiaden dôvod, prečo by mal svoj prejav konzultovať s ministrom," uviedla Čižmáriková.

Prejav v súlade so záväzkom voči EÚ

Prezident po prejave v EP pripomenul, že zhruba pred mesiacom spoločne s predsedom NR SR a premiérom Robertom Ficom prijali deklaráciu, v ktorej vyjadrili silný záväzok voči Európe a EÚ. "(Môj) prejav, ktorý tu dnes zaznel, zaznel presne v súlade s tým, čo sme spolu s ním (Dankom) a s premiérom podpísali," povedal Kiska. V súvislosti s deklaráciou nevidí prezident problém ani v tom, že Danko vystúpil s prejavom v ruskej Štátnej dume.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok