Opozícia chce odvolať Kaliňáka, hovorí o opakovanom zlyhaní

TA3 TASR
15.11.2017 12:25

Opozícia bude odvolávať ministra vnútra Roberta Kaliňáka z postu šéfa rezortu. Na spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave v stredu o tom informovali poslanci Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS), Richard Vašečka (OĽaNO) a Milan Krajniak (Sme rodina).

Poukazovali na manipuláciu

"Robert Kaliňák opakovane zlyháva vo svojej funkcii. Najnovšie je to vyše desaťmiliónová pokuta od Úradu pre verejné obstarávanie," povedal Rajtár. Podľa jeho slov na ministerstve vnútra pracujú ľudia, ktorí prácu s verejnými obstarávaniami robia roky. "Je nemysliteľné, aby tie pokuty boli výsledkom nejakých nedopatrení. Pokuty sú dôsledkom manipulácie s tendrami, sú výsledkom toho, že v tendroch majú vyhrať vopred určení záujemcovia. Za toto je zodpovedný Robert Kaliňák," doplnil.

Šéf rezortu vnútra podľa neho sklamal ako minister vnútra, pretože má leví podiel na nedôvere verejnosti k polícii, a sklamal aj ako čestný politik, lebo sa "nedokázal vyhnúť pochybným kšeftom a netransparentným výberovým konaniam". Vašečka doplnil, že Kaliňák sa nikdy nemal stať ministrom vnútra. "Ako opozícia preto podporujeme a spolu navrhujeme, aby bola vyslovená nedôvera Robertovi Kaliňákovi," povedal.

Začnú zbierať podpisy

V súvislosti s pokutami zo strany ÚVO uviedol, že "to je kvalifikácia, nie aby bol minister, ale aby to riešili orgány činné v trestnom konaní". "Dohodli sme sa na tom, že dnešným dňom začneme zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Tieto podpisy s najväčšou pravdepodobnosťou odovzdáme, podáme do Národnej rady v deň začiatku schôdze," spresnil Krajniak.

Líder OĽaNO Igor Matovič na tlačovej konferencii 14. novembra uviedol, že ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka musí za pochybenia pri verejných obstarávaniach len za posledné tri mesiace zaplatiť pokuty v celkovej výške takmer 25,7 milióna eur.

Rezort vnútra reagoval, že Igor Matovič nevie, o čom hovorí. Ako uviedol tlačový odbor MV, ide o korekcie za projekty, na ktoré ministerstvo z EÚ vyčerpalo 300 miliónov eur. Korekcie podľa rezortu vnútra dostávajú aj iní prijímatelia, vrátane ministrov za vlády Ivety Radičovej, ktorej súčasťou bol aj Igor Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok