Mugabe je v rukách armády, ktorá obsadila kľúčové miesta

TA3 TASR
15.11.2017 11:31

Zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho a jeho manželku zadržiava tamojšia armáda, ktorá tiež zaistila vládne budovy a hliadkuje v uliciach hlavného mesta. Vojaci predtým obsadili štátnu televíznu a rozhlasovú spoločnosť Zimbabwe Broadcasting Corporation. Udialo sa to čase stupňujúcej sa politickej krízy v krajine, uvádza britská spravodajská stanica BBC.

Údajne nejde o prevrat

"Toto nie je vojenský prevrat. Očakávame, že hneď, ako dokončíme našu misiu, situácia bude opäť normálna," povedal hovorca armády a vyzval veriacich, aby sa modlili za krajinu. Policajné veliteľstvo už prikázalo všetkým členom zboru, aby sa vrátili na svoje posty. "Zameriavame sa len na zločincov okolo prezidenta, ktorí nezákonným konaním spôsobujú ekonomické útrapy. Chceme, aby čelili spravodlivosti," vyjadril sa predtým hovorca armády.

Ambasáda USA zatvorila svoje brány a vyzvala občanov, aby zostali na bezpečnom mieste, keďže "pretrváva politická nestabilita". Podobné stanovisko vydala aj britská ambasáda, ktorá upozornila na "správy o nezvyčajnej vojenskej aktivite".

Vraj ich len chránia

V hlavnom meste Harare bolo počuť tri explózie, ale ich príčina nie je jasná. Veľvyslanec Zimbabwe v Juhoafrickej republike Isaac Moyo uviedol, že vláda je "nedotknutá" a odmietol akékoľvek reči o možnom prevrate, ako "to tvrdia sociálne médiá". Podľa niektorých zdrojov vojaci s niekoľkými zamestnancami televíznej stanice hrubo zaobchádzali. Povedali im však, že sa nemajú čoho obávať, pretože vojaci sú tam, aby ich chránili.

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyzvalo všetky strany v Zimbabwe, aby spory vyriešili pokojným spôsobom a situáciu dôkladne sleduje. Veľvyslanectvo USA oznámilo, že v stredu bude pre verejnosť zatvorené vzhľadom na "pretrvávajúcu neistotu" v hlavnom meste.

Špekulácie o možnom vojenskom prevrate vyvolala v utorok zvýšená prítomnosť vojakov v uliciach hlavného mesta Zimbabwe a presuny tankov v jeho okolí. Jeden z veliteľov varoval prezidenta Mugabeho v súvislosti s čistkami vo vládnucej strane. Krajina sa tak po prvý raz stretáva s otvoreným konfliktom medzi armádou a 93-ročným Mugabem, pre ktorého bola práve armáda kľúčovým pilierom jeho moci.

Armáda pohrozila prezidentovi

Vysokopostavený generál Constantino Chiwenga varoval, že armáda "zakročí", ak bude Mugabe pokračovať s vylučovaním bývalých bojovníkov národnooslobodzovacieho hnutia z vládnucej strany ZANU-PF (Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecký front). Prezident predtým pohrozil, že vylúči zo strany viac ako 100 funkcionárov napojených na Emmersona Mnangagwu - viceprezidenta podporovaného vplyvným Združením vojnových veteránov, ktorého minulý týždeň odvolal.

"Terajšia čistka, ktorá je zjavne namierená proti členom strany s osloboditeľským pozadím, musí byť zastavená," vyjadril sa Chiwenga v prítomnosti ďalších vysokopostavených príslušníkov armády. Vládnuca strana v utorok reagovala vyhlásením, že sa nepodvolí vyhrážkam generála postupujúceho "zradcovským" spôsobom.

O Mnangagwovi sa podľa DPA už dlhšie hovorilo ako o najpravdepodobnejšom nástupcovi 93-ročného Mugabeho, v posledných mesiacoch sa však čoraz viac dostáva do konfliktu s prvou dámou Grace Mugabeovou, ktorá by mohla manžela takisto nahradiť vo funkcii. Súperenie o vedúce pozície v ZANU-PF sa vyostruje v súvislosti s blížiacimi sa voľbami, ktoré sa majú v Zimbabwe konať v polovici roka 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok