Najväčší nákup pre armádu má byť transparentný, žiada Kiska

TA3 TASR
14.11.2017 16:26

Prezident Andrej Kiska si myslí, že Slovensko potrebuje transparentnosť od prvého možného okamihu, kedy sa dá z pohľadu utajovaných údajov informovať občanov. Povedal to po stretnutí s ministrom obrany Petrom Gajdošom. Aj opozícia má pripomienky - žiada zrealizovanie transparentnej medzinárodnej súťaže.

Zákazka v hodnote 1,2 miliardy eur

Prezident poznamenal, že nedávno sa s predsedom vlády Robertom Ficom (Smer-SD) a predsedom NR SR Andrejom Dankom (SNS) zhodli na tom, že jednou z kľúčových úloh pri zvyšovaní bezpečnosti a obranyschopnosti štátu je transparentná a efektívna modernizácia ozbrojených síl. "Modernizácia je nesmierne dôležitá. Obranyschopnosť našej armády je na veľmi nízkej úrovni. Pri tomto procese je dôležité povedať aj to, koľko bude modernizácia stáť, kto ju bude robiť a za akých podmienok. Hovoríme o výraznom navýšení rozpočtu na obranu," povedal Kiska.

Ako ďalej doplnil, v súvislosti s obrnenými transportérmi ide o zákazku v hodnote 1,2 miliardy eur v období 13 rokov. "Oceňujem, že MO aj vláda SR pri celom projekte uvažuje, ako zapojiť čím väčšie množstvo slovenských firiem do projektu," povedal Kiska.

Pri obrnených transportéroch je podľa Kisku dôležitá aj transparentnosť ďalších obchodných vzťahov. Zdôraznil, že je dôležité zabezpečiť, aby všetky prostriedky, ktoré pôjdu do projektu, boli transparentne preukázané. Podotkol, že si praje, aby pri modernizácii armády boli zaradené čo najtransparentnejšie procesy.

Rozvoj obrany do roku 2030

"Informoval som prezidenta o tom, akým spôsobom budeme realizovať dlhodobý plán rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl do roku 2030. Vychádzali sme z predpokladov dosiahnutia 1,6 percenta HDP do roku 2020 a dve percentá HDP do roku 2024," povedal minister obrany. Na základe toho boli podľa neho vypracované materiály, ktoré boli predložené vláde. "Na produkcii vozidiel 8x8 by sme sa podieľali až 70 percentami, na produkcii obrnených vozidiel 4x4, v prípade úspešného vývoja až 80 percentami. Až 100 percent je naše duševné a priemyselné vlastníctvo," povedal Gajdoš.

Podľa predsedu Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu Tibora Straku, ZBOP zatiaľ nikto nepotvrdil, že by sa rokovalo aj s niekým iným ako s firmou Konštrukta-Defence, pričom portfólio firiem, ktoré sú zapojené do obranného systému SR je podľa neho širšie. Rezort obrany sa podľa Straku mohol opýtať, kto je čo schopný vyrobiť a z toho by si každý urobil záver, že kto s kým má o čom rokovať.

"Toto bola naša snaha, aby nikto nebol diskriminovaný," povedal Straka. Podľa neho má mať slovenský obranný priemysel európsky rozmer a riešenie s maximálne možným využitím kapacít slovenského priemyslu. "Výrobcov vojenských ozbrojených vozidiel 8x8 alebo 4x4 je nepomerne viac ako jeden. Títo výrobcovia majú záujem," uviedol Straka.

Pripomienky má aj opozícia

Podpredseda SaS a bývalý šéf rezortu obrany Ľubomír Galko a predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka žiadajú ministra obrany o absolútne odtajnenie nákupu bojových obrnených vozidiel 4x4 a 8x8 pre slovenskú armádu. Opozícia rovnako požaduje zrealizovanie transparentnej medzinárodnej súťaže. "Vyzývame ministra obrany, aby zverejnil, akým spôsobom jeho ministerstvo vybralo fínskeho partnera a jeho vozidlá Patria v kombinácii so slovenskými firmami, ako prebiehal tento výber a aké boli konkurenčné ponuky," povedal Galko.

Opozícia pokladá za škandál, že zmluvy s fínskou stranou týkajúce sa dodávok obrnených vozidiel podpísal rezort obrany bez toho, aby o tom vopred informovalo verejnosť. "Bez toho, aby mu to schválila vláda, bez vedomia premiéra Roberta Fica a Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť a bez vedomia najvyššieho veliteľa ozbrojených síl - prezidenta SR Andreja Kisku," podotkol podpredseda SaS. Zároveň vyslovil protest proti vývoju nového obrneného vozidla spôsobom, akým bol predstavený.

Stanovisko Ministerstva obrany SR

Stanovisko Ministerstva Obrany SR: "Ministerstvo obrany SR nemá vo zvyku reagovať na vyjadrenia človeka, ktorý porušil jeden zo základných princípov demokracie, keď odpočúval novinárov a svojich vlastných ľudí. Urobíme však výnimku, pretože odmietame, aby bola obrana a bezpečnosť Slovenskej republiky a jej občanov, predmetom politického súboja a vytĺkania politického kapitálu zo strany opozície. A predovšetkým pána Galka, ktorý si napriek tomu, že bol ministrom obrany takmer 16 mesiacov nevšimol, že pre činnosť ministerstva obrany platí základný právny rámec, ktorý on nielen ignoroval, ale aj porušoval.

Pán Galko, ktorý odpočúval nielen novinárov, ale aj svojich vlastných ľudí, má dnes plné ústa transparentnosti a dodržiavania zákonov, no doteraz vojakom nevysvetlil, prečo predal funkčné samopaly v priemere po 9 eur za kus, pričom nové zbrane tohto typu stoja v prieme 3000 eur a viac za jeden kus. A navyše ozbrojené sily musia dnes na úkor inej modernizácie nakupovať náhradné dielce, ktoré sú niekoľkonásobne drahšie, ako cena jedného kusu, ktorú zobchodoval pán Galko.

Vedenie ministerstva obrany sa ohradzuje voči takým spôsobom, ktoré dnes prezentuje, pretože na to nemá morálne právo a ani odborné vedomosti. Ním kritizovaní nominanti Slovenskej národnej strany na rozdiel od neho odpracovali v oblasti obrany a bezpečnosti desiatky rokov. Za necelých 16 mesiacov urobil pán Galko v rezorte obrany viac škody ako osohu a vojakom po ňom nezostalo nič len medzinárodná hanba po škandále odpočúvania. Žiadna nová technika, ani výstroj. To sú nespochybniteľné fakty.

Ministerstvo obrany všetky ďalšie informácie k procesu obstarania bojových vozidiel 8x8 a 4x4 poskytne v stredu po rokovaní vlády, pretože považuje za dôležité, aby bola verejnosť o transparentnosti celého procesu informovaná. V zmysle uznesenia vlády bude tiež minister obrany o projekte informovať poslancov Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť SR. Nepotrebuje na to výzvu pána Galka."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok