V Paradise Papers sú aj Slováci, polícia dokumenty preveruje

TA3 TASR
14.11.2017 10:42

Slovenská polícia preveruje informácie zverejnené v kauze Paradise Papers. Ide o zoznam finančných dokumentov o osobách a podnikoch investujúcich svoj majetok v tzv. daňových rajoch.

Dokumenty priamo o Slovákoch

„Môžeme potvrdiť, že v predmetnej veci je založený operatívny spis. Vzhľadom na prebiehajúce operatívne preverovanie nebudeme poskytovať k veci žiadne bližšie informácie,“ uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

České centrum pre investigatívnu žurnalistiku začiatkom tohto mesiaca informovalo, že v rozsiahlej databáze nedávno uniknutých finančných dokumentov sú aj také, ktoré sa týkajú priamo Slovákov. "V práve aktuálnom úniku informácií je i približne 3500 dokumentov, ktoré sa týkajú Slovenska," uviedla vtedy Pavla Holcová z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku.

Doplnila, že ide o firmy aj jednotlivcov a dokumenty sa vzťahujú na časové obdobie od 90. rokov 20. storočia do roku 2016.

Novú rozsiahlu databázu uniknutých finančných dokumentov označovaných ako Paradise Papers, ktorá poskytuje dôkazy o nezverejňovaných investíciách veľkých nadnárodných spoločností, ale i významných politikov v tzv. daňových rajoch, zverejnilo Medzinárodné konzorcium pre investigatívnu žurnalistiku. Databáza obsahuje zhruba 13,4 milióna dokumentov, z ktorých väčšina je od jednej firmy pôsobiacej v prostredí offshore spoločností.

Čierna listina do konca roka

Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici vyhlásil, že ešte pred koncom roka chce mať na stole čiernu listinu daňových rajov. Moscovici v utorok pred Európskym parlamentom povedal, že odhalenia v kauze Paradise Papers, týkajúce sa rozšírenej snahy nadnárodných koncernov a bohatých jednotlivcov vyhnúť sa plateniu daní, ukazujú potrebu rýchlej zmeny v tejto oblasti.

Moscovici tiež požaduje prísne pravidlá, ktoré zvýšia transparentnosť poradcov, ktorí pomáhajú bohatým klientom s daňovou optimalizáciou.
Krajiny s vysokými daňami, ako je Francúzsko, tlačia na vytvorenie čiernej listiny daňových rajov a prísny postup voči nim v rámci Európy. Naopak, štáty s nízkymi daňami, ako sú Írsko a Holandsko, argumentujú, že to poškodí hospodársku súťaž v Európe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok