Paška nespraví zo Svätopluka opäť kráľa starých Slovákov

SITA
14.4.2012 12:07

Svätoplukovi sa na štít nevráti ani rovnoramenný dvojkríž pripomínajúci symbol Hlinkovej gardy.

Paška nespraví zo Svätopluka opäť kráľa starých Slovákov

Nápis o Svätoplukovi ako kráľovi starých Slovákov na podstavci pod jeho sochou na nádvorí Bratislavského hradu nepribudne. Predseda parlamentu Pavol Paška nechce na soche nič meniť. „Už nechajme Svätopluka nech tam je, nech má Bratislava spolu s krásnym hradom konečne čo ponúknuť,“ povedal Paška v rozhovore pre agentúru SITA.

Svätoplukovi sa tak na štít nevráti ani rovnoramenný dvojkríž pripomínajúci symbol Hlinkovej gardy z obdobia vojnovej Slovenskej republiky. „Nehodlám sa tým zaoberať. Zostane zachované status quo,“ podčiarkol predseda národnej rady s tým, že opozícia v roku 2010 sochu použila ako symbol politického rozdelenia. Paška si je pritom istý, že väčšinu ľudí podoba a umiestnenie sochy nepoburovala. „Nemám pocit, že davy ľudí nesúhlasia so sochou Svätopluka na Bratislavskom hrade,“ podotkol.

Socha autora Jána Kulicha sa na nádvorí hradu ocitla týždeň pred parlamentnými voľbami v roku 2010. Slávnostne ju odhalili vtedajší, a zhodou okolností aj dnešní, traja najvyšší ústavní činitelia – prezident Ivan Gašparovič, predseda snemovne Pavol Paška a premiér Robert Fico. Pre kritické výhrady po júnových voľbách Paškov nástupca vo funkcii Richard Sulík sochu na nádvorí ponechal, dal však odstrániť slová o Svätoplukovi ako kráľovi starých Slovákov a zakryť dvojkríž na štíte.

Paška Sulíkove zmeny na soche kritizoval, tvrdil, že skulptúra je majetkom občianskeho združenia Svätopluk. „Na majetku občianskeho združenia bez súhlasu či už štatutárnych zástupcov alebo ľudí, ktorí sa od jedného po tisíce eur poskladali na jeho realizáciu, neurobí nič,“ povedal v septembri 2010.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok