Progresívne Slovensko odovzdalo podpisy, naplno začína v januári

TA3 TASR
13.11.2017 12:20

Progresívne Slovensko požiadalo o registráciu, na ministerstve vnútra odovzdalo viac ako 13.000 podpisov. Potrebných je ich aspoň 10.000. Doterajšie združenie sa chce zaregistrovať ako hnutie. Mieni byť alternatívou voči politickej scéne a hlása potrebu vymeniť Smer-SD.

Progresívne Slovensko odovzdalo podpisy, naplno začína v januári
SITA

Liberálni a proeurópski

"Je to pre nás veľký deň. Rozhodli sme sa, že odovzdáme našich viac ako 13.000 podpisov, aby sme, dúfame, mali do mesiaca zaregistrované naše politické hnutie Progresívne Slovensko," povedal líder PS Ivan Štefunko. Hnutie plánuje 20. januára Snem, na ktorom si zvolia orgány, doplnia víziu na rozvoj Slovenska a spustia naplno svoju politickú prácu.

PS chce byť podľa Štefunka silné, proeurópske, progresívne hnutie, ktoré bude zastávať liberálne hodnoty. "Chceme byť hnutím, ktoré je otvorené a inkluzívne a ktoré ráta s tým, že to budú občania, ktorí budú môcť formovať túto krajinu, byť nositeľmi zmien a podieľať sa na zmene smerovania Slovenska," doplnila Irena Biháriová.

Poliačik zmýšľa ako my

Štefunko potvrdil, že PS komunikuje s odídencom zo SaS Martinom Poliačikom. "Martin Poliačik je človek, ktorý zmýšľa podobne ako my," poznamenal. Dohodu zatiaľ nikto nepotvrdil. Štefunko zdôraznil, že PS chce spolupracovať s ľuďmi, "ktorí neodmietajú liberálnu demokraciu, ktorí sa pozerajú dopredu, neriešia denno-denné hašterenie, ale prezentujú víziu pre krajinu".

Líder PS nepomenoval strany, s ktorými si vie predstaviť spoluprácu, ide však o tie, ktoré "krajinu nehumpľovali, neužívali si korupčné prostredie". Vylučuje spoluprácu so stranami, ktoré prezentujú nedemokratické princípy vrátane Smeru-SD. "Sú nám blízke strany, ktoré bojujú proti tomu, čo tu dnes je. Keby sme boli spokojní s tým, čo robí Smer v tejto krajine, tak by sme nekandidovali. Myslíme si, že Smer treba vymeniť," uviedol.

Štefunko pripomenul víziu, ktorú progresívci nedávno predstavili. Pre posunutie Slovenska dopredu treba podľa neho riešiť vzdelávanie, zdravie a znižovanie regionálnych a sociálnych rozdielov. PS chce zefektívniť štát a bojovať proti korupcii na všetkých úrovniach. Ďalej zlepšiť podnikateľské prostredie. Hlása tiež zotrvanie v Európskej únii a prehlbovanie integrácie. "Myslíme si, že EÚ je extrémne dôležitý priestor pre Slovensko," poznamenal Štefunko.
Prípravný výbor Progresívneho Slovenska tvoria technologický investor Ivan Štefunko, aktivistka Irena Biháriová a podnikateľ Michal Truban.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok