V Tatrách sa roztočili vrtule, začali zasnežovať zjazdovky

TA3 SITA
13.11.2017 10:22

V niektorých lyžiarskych strediskách vo Vysokých Tatrách začali s technickým zasnežovaním. Vrtule sa roztočili na snežných delách na Štrbskom Plese v okolí vrcholovej stanice lanovky na Solisku, rovnako aj v Tatranskej Lomnici. Naplno dnes začínajú aj so zasnežovaním zjazdoviek na Chopku v Nízkych Tatrách.

V Tatrách sa roztočili vrtule, začali zasnežovať zjazdovky
TASR/Roman Hanc

Zasnežujú Chopok, v Lomnici aj na Solisku

Naplno začínajú aj so zasnežovaním zjazdoviek na Chopku v Nízkych Tatrách. Prvá lyžovačka v tatranských strediskách však podľa Zuzany Fabianovej, hovorkyne spoločnosti Tatry mountain resorts, závisí najmä od vhodných klimatických podmienok a od ukončenia pravidelnej jesennej technickej údržby na lanovkách.

V Tatranskej Lomnici spustili zasnežovanie úsekov zjazdoviek Skalnaté pleso, Esíčka, Čučoriedky až po zjazdovku Štart. „V prevádzke bolo 50 snežných tyčí a päť ventilátorových zariadení, zasnežovanie komplikoval nepriaznivý vietor. Na Štrbskom Plese sa začalo zasnežovať v lokalitách zjazdoviek Solisko a Furkota, umelé zasnežovanie bolo spustené na ôsmich tyčových zariadeniach a siedmich vrtuľových delách,“ konkretizovala Fabianová. Počas nadchádzajúcich mrazivých nocí sa bude pokračovať aj v zasnežovaní zjazdoviek v nadmorskej výške od 1 100 do 1 800 metrov.

Lyžiarov čakajú aj atrakcie

Prístup do najmodernejšieho lyžiarskeho strediska v Tatranskej Lomnici bude podľa Fabianovej túto zimu o niečo pohodlnejší. „Plynulú prepravu zabezpečí nová infraštruktúra v podobe kruhového objazdu. O aktuálnych podmienkach na lyžiarskom svahu bude informovať centrálny strediskový rozhlas a na bezpečnosť na zjazdovkách dohliadne lyžiarska skipatrola,“ uviedla. Pripravená bude aj vylepšená zábavná zóna so slalomovou traťou s prekážkami, ktorá prinesie zábavu najmä najmenším lyžiarom. „Tí, ktorí chcú zažiť jazdu skutočného profesionála, môžu vyskúšať meranú slalomovú trať Audi Ski Arénu s časomierou,“ doplnila hovorkyňa.

Pripomenula, že aj túto sezónu si lyžiari budú môcť užiť lyžovačku so sprievodcom ešte pred oficiálnym spustením prevádzky, a to v Lomnickom sedle a na Solisku. So začiatkom novej zimnej sezóny sa na Hrebienku otvorí aj najnavštevovanejšia tatranská atrakcia Tatranský ľadový dóm a naplánované sú aj osvedčené zimné podujatia Tatry Ice Master, Snežné psy, Snow camp, Večera pod hviezdami, Tatranská večera zážitkov, 75 tajomstiev lanovky či medzinárodné preteky Hero Season Trophy, ktoré sa okrem tatranských stredísk budú konať už aj v českom Špindlerovom Mlýne a v poľskom stredisku Szczyrk.

Oficiálne otvorenie lyžiarskej sezóny odštartuje v najväčšom lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry hudobným podujatím Winter Music Opening už 2. decembra. V Tatranskej Lomnici sa oficiálna zimná sezóna začne 23. decembra podujatím Ski Exklusive.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok